Szergej Lavrov házhoz ment a pofonért

külföld
2023 április 25., 04:41

A lehetőség adva volt a rendszerben: Oroszország a Szovjetunió örököseként egyike az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagjának. Ahhoz pedig még csak állandó tagnak se kell lenni a BT-ben, hogy egy adott ország képviselője időről időre fontos ceremoniális feladatokat lásson el, a testület 15 tagja - az öt állandó mellett tíz változó tagállam - rotációban látja el az elnöki feladatokat. Ebből néha adódnak sajátos helyzetek, 2022 februárjában, amikor provokáció nélkül lerohanta Ukrajnát, Oroszország volt a BT soros elnöke.

Szergej Lavrov a nemzetközi béke megőrzéséről szóló tanácskozás levezető elnökeként 2023. április 24-én az ENSZ New York-i székházában.
photo_camera Szergej Lavrov a nemzetközi béke megőrzéséről szóló tanácskozás levezető elnökeként 2023. április 24-én az ENSZ New York-i székházában. Fotó: TIMOTHY A. CLARY/AFP

Ahogy most is éppen Oroszország volt a soros, így Szergej Lavrov külügyminiszter elnökletével tartották meg hétfőn a BT "a nemzetközi béke és biztonság megőrzéséről" szóló aktuális tanácskozását. Ami történt, az nem volt váratlan, de hevességében mégis meglepő lett a végeredmény.

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára a tanácskozást megnyitó beszédében helyből elítélte Oroszországot. "Oroszország a nemzetközi jogot és az ENSZ alapokmányát sértő ukrajnai inváziója végtelen szenvedést és pusztítást hozott Ukrajnára és népére" - mondta, és ő még visszafogottan fogalmazott. Svájc, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetei egyenesen Lavrov szemébe mondva mind Oroszországot bírálták felszólalásukban. "Képmutató házigazdánk, Oroszország lerohanta szomszédját, Ukrajnát, ezzel szíven döfte az ENSZ alapokmányát. Ez a törvénytelen, ki nem provokált és szükségtelen háború ellentéte minden közös elvünknek, agresszió és területi hódítás, amit sosem fogadhatunk el" - mondta az amerikai ENSZ-nagykövet, Linda Thomas-Greenfield.

Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet az ENSZ alapokmányával a kezében bírálta Lavrovot és Oroszországot a nemzetközi béke és biztonság veszélyeztetéséért.
photo_camera Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet az ENSZ alapokmányával a kezében bírálta Lavrovot és Oroszországot a nemzetközi béke és biztonság veszélyeztetéséért. Fotó: MICHAEL M. SANTIAGO/Getty Images via AFP

Az EU tagállamai nevében az EU ENSZ-képviselője fogalmazott meg közös kritikát. "Oroszország az ENSZ alapokmánya és a multilateralizmus védelmezőjeként próbálja beállítani magát. Ennél semmi sem lehet távolabb az igazságtól, ez szimpla cinizmus. Pontosan tudjuk, hogy miközben ők rombolnak, mi építkezünk. Míg ők megerőszakolják, mi megvédjük [a szabályokat]" - mondta Olaf Skoog.

Elizabeth Whelan (középen áll), az Oroszországban kémkedés gyanújával négy éve fogva tartott Paul Whelan nővére az ENSZ BT 2023. április 24-i tanácskozásán.
photo_camera Elizabeth Whelan (középen áll), az Oroszországban kémkedés gyanújával négy éve fogva tartott Paul Whelan nővére az ENSZ BT 2023. április 24-i tanácskozásán. Fotó: MICHAEL M. SANTIAGO/Getty Images via AFP

A tanácskozáson vendégként részt vett Elizabeth Whelan, a négy éve orosz börtönökben senyvedő Paul Whelan nővére. Whelant az oroszok kémkedéssel gyanúsítják, de ezt mind ő, mind az amerikai kormány tagadja. Utóbbi tavaly, amikor Brittney Griner kosárlabdázó szabadon engedését sikerült kialkudniuk, Whelan szabadon bocsátását is megpróbálta elérni, de hiába. (Via CNN)