Tűzszünetet kötöttek Szudánban

külföld
2023 április 25., 05:12

Háromnapos tűzszünetben állapodott meg egymással a szudáni hadsereg (SAF) és a Gyorsreagálású Támogató Erők (Rapid Support Forces, RSF) nevű, a darfúri háborúban számos emberiesség elleni bűncselekményt elkövető Janjaweed milíciából kinőtt félkatonai szervezet, jelentette be Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Alfred Mutua kenyai és Antony Blinken amerikai külügyminiszterek 2023. április 24-i egyeztetésük utáni közös sajtótájékoztatójukon Washingtonban. Egyeztetéseiken a szudáni polgárháború is téma volt, pár órával a tanácskozás után sikerült is fegyverszünetet közvetíteniük a polgárháborúzó felek között.
photo_camera Alfred Mutua kenyai és Antony Blinken amerikai külügyminiszterek 2023. április 24-i egyeztetésük utáni közös sajtótájékoztatójukon Washingtonban. Egyeztetéseiken a szudáni polgárháború is téma volt, pár órával a tanácskozás után sikerült is fegyverszünetet közvetíteniük a polgárháborúzó felek között. Fotó: ANNA MONEYMAKER/Getty Images via AFP

"Az elmúlt 48 órában zajlott intenzív egyeztetések után az SAF és az RSF április 24-i éjféli kezdettel az egész országra kiterjedő, 72 órás tűzszünetet kötött" - írta közleményében Blinken, két órával a tűzszünet kezdete előtt. A harcok kirobbanása óta eltelt tíz napban már többször próbáltak ilyen fegyvernyugvásban megegyezni, de ez idáig nem jártak sikerrel.

A harcokban mostanáig az ENSZ adatai szerint legalább 427-en életüket vesztették és több mint 3700-an sebesültek meg.

Blinken közleménye alapján a Guardian szerint úgy tűnik, hogy a fegyverszünet akár a tartós rendezéshez vezető tárgyalásokhoz is elvezethet. "A harcok tartós beszüntetése érdekében az Egyesült Államok regionális és nemzetközi partnereivel, valamint a szudáni civil társadalom képviselőivel együtt segítséget kíván nyújtani egy olyan testület felállításában, mely aztán felügyelheti a tárgyalásokat, azok lezárását és eredményeinek megvalósítását az ellenségeskedés végleges lezárása és a humanitárius megoldások érdekében" - írta Blinken.

A tűzszünetre már csak a polgári lakosság szenvedéseinek enyhítése érdekében is szükség volt. Az ENSZ Szudánban aktív ügynökségeinek jelentése szerint a polgári lakosság hiányt szenved élelemben, vízben és gyógyszerekben is. "Tele vannak a hullaházak, az utcákon holttestek hevernek" - közölte Attiya Abdallah, a helyi orvosi kamara vezetője.