102 évesen meghalt Josef Schütz, a sachsenhauseni tábor őre, akit 101 évesen ítéltek el

külföld
2023 április 26., 19:35

102 évesen meghalt Josef Schütz, a legidősebb ember, akit a holokauszt idején elkövetett bűnök miatt jogerősen elítéltek. Schützöt tavaly júniusban találták bűnösnek abban, hogy 1942 és 1945 között 3518 fogoly kivégzésében segédkezett a sachsenhausen koncentrációs tábor őreként.

2022-ben, 101 évesen 5 évnyi börtönbüntetésre ítélték, de szabadlábon maradhatott, ugyanis a Német Szövetségi Bíróság nem bírálta el fellebbezési kérelmét.

photo_camera Josef Schütz a bíróságon 2022-ben

Schütz a haláláig tagadta, hogy SS-őrként szolgált volna a Berlin melletti koncentrációs táborban. A tárgyaláson sem tanúsított megbánást. „Nem tudom, miért ülök itt, tényleg semmi közöm hozzá” – mondta. Ezzel szemben a nevét és születési adatait megtalálták egy SS-őr dokumentumaiban.

A második világháború alatt Sachsenhausenben emberek ezrei vesztették életüket éhezés, kényszermunka, orvosi kísérletek és az SS által elkövetett gyilkosságok következtében. A táborban több mint 200 ezer embert tartottak fogva, köztük politikai foglyokat, szovjet hadifoglyokat, valamint zsidókat és romákat is. (via BBC)