20 százalékot zuhantak a reálkeresetek

gazdaság
2023 április 26., 07:04

Egy év alatt majdnem 20 százalékot csökkentek a reálkeresetek a KSH februári adatai szerint. Ennyivel kevesebbet ér a fizetésünk, ami régóta példátlan zuhanásnak számít.

A KSH tájékoztatója szerint ebből közel 12 százalékot magyaráz a fegyverpénz, amit tavaly februárban osztottak ki a honvédségnek és a rendvédelmi dolgozóknak, hirtelen megemelve az összesített kereseteket. Vagyis fegyverpénz nélkül is majdnem 8 százalékos a reálkereset-csökkenés, ami rosszabb a januári adatnál.

A reálkeresetek tavaly szeptember óta csökkennek, hónapról hónapra egyre nagyobb mértékben.

link Forrás

A nettó mediánkereset - adó- és járulékkedvezményekkel együtt - most 295 600 forint. Leginkább erre tekinthetünk közepes keresetként, az emberek fele ennél kevesebbet, a másik fele ennél többet visz haza. Ez a szám hónapok óta stagnál.

Az átlagkereset mindig magasabb a mediánnál, mert ezt jobban felhúzza kevés ember nagyon magas fizetése. A nettó átlagkereset - kedvezmények nélkül - 353 ezer forint, kedvezményekkel együtt 366 ezer forint.

link Forrás

Bruttóban a kedvezményekkel együtt számolt átlagkereset 531 ezer forint, ami 0,8 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Itt is sokat számít a tavaly kiosztott, hathavi fizetésnek megfelelő fegyverpénz. A KSH szerint enélkül 15 százalékkal lenne magasabb az átlagkereset.

A bruttó mediánkereset 423 ezer forint.

link Forrás