Az amerikai nagykövet cinikusnak tartja, amikor a magyar kormány fegyverként használja a „béke” szót

háború
2023 április 26., 13:19

Az amerikai nagykövet szerdán a magyar-ukrán kapcsolatokról szóló panelbeszélgetés előtt tartott nyitóbeszédében azt mondta: „Az Egyesült Államok azt akarja, hogy ez a háború véget érjen. Az Egyesült Államok békét akar. Nemzeteink mindegyike előmozdíthatja a béke ügyét, ha mindenki egységben áll ki a háborút pártolók ellen, ragaszkodva ahhoz, hogy Vlagyimir Putyin hagyjon fel a civilek elleni támadásokkal, és vonja ki csapatait a demokratikus, szomszéd ország területéről.

Mindannyiunknak aggódnunk kell a cinikus politikai erőfeszítések miatt, amelyek a »béke« kifejezés fegyverként való felhasználására irányulnak,

azt sugallva, hogy azok, akik a megtámadott áldozatok mellett állnak, akiknek az otthonait megszállták, akik a gyerekek mellett állnak, akiket erőszakkal kitelepítettek, vagy a civilek mellett, akiket bombáznak – azok valamiképpen a béke útjában állnak.

David Pressman szerint amikor „politikusok a béke nevében hirdetik a megbékélés álcáját”, akkor világossá kell tenni, hogy csak Vlagyimir Putyinon múlik, mikor lesz béke. „Ha Putyin véget vet a harcnak, a háború véget ér. Ha Ukrajna vet véget a harcnak, az Ukrajna végét jelenti.”

David Pressman a Terror Házában
photo_camera David Pressman a Terror Házában Fotó: Janka Szitas/U.S. Embassy Budapest/Janka Szitas

Orbán Viktor szinte minden háborúval kapcsolatos megszólalásában elmondja, hogy tűzszünet kell. Az amerikai nagykövet most erre is kritikusan reagált:

Cinikus dolog tűzszünetet követelni, amikor nem az Önök országa az, amelynek közel 20 százalékát egy idegen megszálló hadsereg foglalta el.

És nem hitelt érdemlő azt sugallni, hogy amennyiben tűzszünet lenne, Vlagyimir Putyin jóhiszeműen tárgyalóasztalhoz ülne, és beleegyezne, hogy visszavonja csapatait ahelyett, hogy egyszerűen újra felfegyverkezne és támadna. Az Egyesült Államok igazságos és tartós békét akar. És pontosan ezért állunk vállvetve az áldozatok mellett, Ukrajna mellett.”

Hozzátette, hogy az Ukrajna melletti kiállás nem jelenti „Magyarország háborúba sodrásának szándékát, ellentétben azzal, amit egyesek sugallnak”. Beszélt arról is, hogy nagykövetként komolyan veszi, amikor magas rangú magyar tisztviselőktől az ukrajnai magyarokkal szembeni bánásmóddal kapcsolatos aggodalmukat osztják meg vele. Felajánlotta, hogy segítenek megoldani a vitás kérdéseket az ukránokkal. „Ha ez egy komoly probléma, akkor komolyan kell foglalkoznunk vele, és erőfeszítéseket kell tennünk a megoldására. És ha van valódi politikai akarat a megoldásra, akkor tévedés ne essék, meg is lehet oldani.”

Ugyanakkor nyugtalanítja őket, hogy a magyar tisztviselők „a NATO-szövetséget eszközként használják fel” a kétoldalú aggályok kezelésére. „Magyarország azon politikája, hogy egyedüliként próbálja akadályozni a NATO-Ukrajna Bizottság magas szintű üléseit, tarthatatlan. És ahogy azt éppen a múlt hónapban láthattuk, a továbbiakban elfogadhatatlan is.