What?! - jelezte Orbán finoman, hogy nem ért egyet Ukrajna NATO-tagságával

külföld
2023 április 21., 12:57

„Mi?!”

Orbán Viktor ezzel a kérdéssel osztott meg a Twitteren egy Politico-cikket, ebben Jens Stoltenberg csütörtöki ukrajnai látogatásán kijelenti: „Ukrajna jogos helye az euroatlanti családban, a NATO-ban van. A mi támogatásunk segíteni fog abban, hogy ez lehetővé váljon.”

link Forrás

Eddig a NATO-szövetségesek több tízezer ukrán katonát képeztek ki, és 65 milliárd euró értékben nyújtott katonai segítséget.

Magyarország egyelőre - Törökországgal együtt - Svédország NATO-tagságát is blokkolja.

Orbán néhány héttel ezelőtt beszélt elutasítóan Ukrajna esetleges NATO-tagságáról: „Sose vettünk részt abban a vitában, hogy akkor ők [Oroszország és Ukrajna] milyen katonai-biztonsági megállapodást kötnek egymással, ad-e Oroszország Ukrajnának biztonsági garanciát, Ukrajna ad-e Oroszországnak biztonsági garanciát, beléphet-e Ukrajna a NATO-ba, vagy nem léphet be, ez nem a mi vitánk, ezt nem velünk kellett volna, meg nem is, a jövőben sem velünk lehet elrendezni, ez két másik ország vitája.”

A 2008-as orosz-grúz háború idején Orbán még ellenzékben volt, akkor másképp nyilatkozott Ukrajna esetleges NATO-tagságáról: „Meggyőződésem, hogy a NATO-csúcson legutóbb rossz döntés született. Ukrajnát is és Grúziát is fel kellett volna venni a NATO tagjainak a sorába. Ezt a döntést előbb-utóbb meg kell hozni.”