Human Rights Watch: Ferenc pápának a menekültekkel való egyenlő bánásmódot kell hangsúlyoznia magyarországi látogatásán

belföld
2023 április 26., 10:38

„Ferenc pápa április 28-30. közötti magyarországi látogatása alkalmat ad arra, hogy felhívjuk a magyar kormány figyelmét a menekültekkel és migránsokkal szembeni diszkriminatív gyakorlatára” – írja a Human Rights Watch.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor / 444

Ferenc pápa legutóbbi, 2021-es látogatásán sürgette a kormányt, hogy nyújtsa ki kezét mindenki felé. A világ egyik legnagyobb jogvédő szervezete szerint a magyar hatóságok azonban továbbra is ellenségesen viszonyultak a biztonságot keresőkhöz, ezért a pápának fel kell hívnia a figyelmet a menekültekkel szembeni visszaélésekre, és tiszteletet kell sürgetnie az üldöztetés elől menekülők iránt.

„Orbán Viktor miniszterelnök kormánya mindent elkövet, hogy Magyarországot ellenséges hellyé tegye a biztonságot keresők számára. A kormány gyakorlatilag felszámolta a menekültügyi rendszert, és törvénytelenül, olykor erőszakosan szorítja vissza a menekülteket Magyarország szerbiai határán. Azok, akik mégis eljutnak Magyarországra, a kormány által finanszírozott migránsellenes propagandával szembesülnek” – írja a HRW.

Emlékeztetnek, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságának 2022-es és az Európai Unió Bíróságának 2020-as ítéletét figyelmen kívül hagyva a magyar hatóságok tavaly 158 ezer jogellenes visszatoloncolást hajtottak végre, ami a 2021-es számhoz képest megduplázódott. „Magyarország visszatoloncolási gyakorlata sérti a rossz bánásmód, a kollektív kiutasítás és a veszélyeztetett helyre való visszaküldés nemzetközi tilalmát” – írják.

Miután Oroszország 2022 februárjában megszállta Ukrajnát, Magyarország több millió ukrán menekültet engedett be az országba. Közülük azonban kevesebb mint 30 ezren regisztráltak az átmeneti védelemért, ami a szervezet szerint azt jelzi, hogy a menekültek és menedékkérők számára nem szívesen látott környezet van Magyarországon.

photo_camera Fotó: ABDULLAH UNVER/Anadolu Agency via AFP

Míg a legtöbb uniós tagállam tágan alkalmazta az irányelvet, Magyarország megszorító értelmezése kizárja a védelemből a háború elől menekülő harmadik országbeli állampolgárokat, még akkor is, ha Ukrajnában állandó lakcímük volt, írja a HRW. „Az üldöztetés elől menekülő emberekkel, például a nem keresztényekkel és a színes bőrűekkel szembeni eltérő bánásmód egyértelmű üzenet, hogy a nem ukránok ne várjanak segítséget vagy védelmet a magyar hatóságoktól.”Zárásként a szervezet azt írja: „a magyar kormány migránsokkal és menekültekkel szembeni ellenséges hozzáállása ellentétes Ferenc pápa üzeneteivel”. A látogatást a pápának a HRW szerint arra kellene használnia, hogy emlékeztessen minden magyart és a kormányt arra, hogy a védelemre és támogatásra szorulók iránti tisztelet és emberség mindenütt érvényesüljön, nemzetiségtől, bőrszíntől vagy vallástól függetlenül.