Júliusban megkaphatják az egészségügyi szakdolgozók azt a béremelést, amit a kormány régóta ígérget

Egészségügy
2023 április 26., 16:54

Júliustól számíthatnak az ápolók a kormány által régóta ígérgetett kétlépcsős alapbéremelés első ütemére, derül ki a Belügyminisztérium (BM) közleményéből. A BM július elsejétől az egészségügyi szakdolgozók alapbérének egységes, 18 százalékos emelését javasolja. A kormány döntése 2023 májusában várható, az alapbéremelés második ütemét 2024 márciusára ígérik.

Ezzel egy időben emelnék az egészségügy nem gyógyító területein (többek közt gazdasági, műszaki) dolgozók alapbérét is, írja Pintér Sándor tárcájának közleménye.

A kormány régóta tartó ígérgetés után jelölte ki tavaly év végén az egészségügyi szakdolgozóknak ígért kétlépcsős béremelés időpontjait. A határozat csalódást kelthetett az egészségügyi szakdolgozók közt, ugyanis az orvosok idén januárban megkapták a 11 százalékos béremelésüket, az ápolók viszont ekkor nem jutottak hozzá az első lépcsőhöz,írta a Népszava akkor.

photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Az Orbán-kormány utoljára 2022 januárjában emelte az egészségügyi szakdolgozók alapbérét, amelyet az azóta növekvő, egy ponton európai uniós bajnokká váló magyar infláció erősen elértéktelenített.A közlemény azt írja, az ápolók alapbéremeléséről szóló rendelettervezetet társadalmi egyeztetésre bocsátják. A kormány 50 milliárd forintot szán a központi költségvetésből az ápolók és az egészségügyben dolgozók alapbéremelésére. A 2024 márciusában esedékes második ütem mértékéről a későbbiekben döntenek.

A júliusi alapbéremelés mintegy 84 ezer ápolót érint, az egészségügy nem gyógyító területein dolgozók közül pedig megközelítőleg 24 ezer embert. (via MTI)