Sikertelen volt a japán magáncég holdra szállási kísérlete

külföld
2023 április 26., 06:18

Kudarcot vallott az ispace japán startup első privát holdra szállásra tett kísérlete, miután a cég Hakuto-R nevű holdjárója valószínűleg lezuhant. A tájékoztatás szerint az Ispace űrkutatási vállalat pillanatokkal a tervezett leszállás előtt elvesztette a kapcsolatot a kereskedelmi Hold-szondájával.

photo_camera Fotó: NATSUKO FUKUE/AFP

Hakamada Takesi, az Ispace alapítója és vezérigazgatója azt mondta, bár most nem sikerült a holdra szállás, úgy gondolja, teljes mértékben teljesítették a küldetést, mivel rengeteg adatot és tapasztalatot szereztek azzal, hogy képesek voltak végrehajtani a leszállási szakaszt.

link Forrás

A 2,3 méter magas és 2,6 méter széles Hakuto-R tavaly decemberben indult a SpaceX amerikai űripari cég Falcon-9 hordozórakétájával a floridai Cape Canaveralból. Eddig csak állami űrkutatási ügynökségek missziói jutottak el a Holdra. Két amerikai magáncég, az Astrobotic és az Intuitive Machines szintén tervezi már saját Hold-küldetését.

Rövid időn belül ez a második kudarc a magán űrkutatási cégek számára, a SpaceX Starship rakétája múlt csütörtökön négy perccel a kilövése után, közel 39 kilométeres magasságában felrobbant. (Reuters/MTI)