KGST-s múlttal rendelkező, moszkvai központú tudományos kutatási intézet jegyzett be székhelyet Budapesten

belföld
2023 április 27., 05:44

2022 szeptemberében jegyeztetett be az V. kerületben, az Apáczai Csere János utcában székhelyet egy orosz szervezet, az IRIAS. A 24.hu azt írja, a szervezet teljes neve IRIAS HUNGARY Nemzetközi Tudományos Kutatási Vezetéstechnikai Intézet Magyarországi Kereskedelmi Képviselete, székhelye pedig abban a házban van, ahol egy orosz Cmak bolt is működik.

A cikk szerint a fióktelepet alapító orosz IRIAS-nak Hörcsik Lajos Kálmán ügyvéd a kézbesítési megbízottja – a névrokonság nem véletlen, ő a fideszes Hörcsik Richárd unokaöccse –, de a lap kérdéseire csak annyit reagált, köti az ügyvédi titoktartás.

A nyilvános cégadatok szerint az IRIAS fő profiljaként a „máshová nem sorolt egyéb közösségi, társadalmi tevékenységet” adta meg, de emellett rengeteg mást is megjelölt a felső szintű, illetve nem felsőfokú oktatástól a film-, video- és televízióműsor-gyártáson, kiadói és hírügynökségi tevékenységen keresztül egészen a természettudományi, műszaki kutatásig és fejlesztésig, de van a listán italszolgáltatás, sőt még veszélyes hulladék kezelése, ártalmatlanítása is. Vagyis egyáltalán nem derül ki, hogy mivel foglalkozik az orosz szervezet magyar képviselete. A lap megkereste a külügyminisztériumot is, hogy mit tudnak a moszkvai központú, Budapesten működő szervezetről, adtak-e engedélyt a fióktelep létrehozására vagy kötöttek-e megállapodást az IRIAS-szal, de a cikk megjelenéséig nem válaszoltak.

A 24.hu cikke szerint az IRIAS múltja a KGST-időkbe nyúlik vissza, legalábbis 1976-ban hoztak létre Berlinben egy IRIAS (International Research Institute for Advenced Systems - Fejlett Rendszerek Nemzetközi Kutatóintézete) nevű szervezetet a volt szocialista tömb országai: a Bolgár Népköztársaság, a Magyar Népköztársaság, a Kubai Köztársaság, a Német Demokratikus Köztársaság, a Mongol Népköztársaság, a Lengyel Népköztársaság, a Szovjetunió és a Csehszlovák Szocialista Köztársaság.

Ennél is érdekesebb, hogy az IRIAS hasonlóan kiváltságos helyzetbe került, mint korábban az orosz kémbankként emlegetett Nemzetközi Beruházási Bank, legalábbis a lap szerint a magyar cégbíróságnak megküldött moszkvai dokumentumok alapján a megállapodás

  • sérthetetlenséget biztosít az IRIAS helyiségeinek, dokumentumainak – beleértve a hivatalos leveleket –, lelőhelyüktől függetlenül,
  • az IRIAS vagyona és aktívái mentességet élveznek bármilyen közigazgatási és bírói beavatkozással szemben,
  • az IRIAS által elfoglalt helyiségek mentesülnek az országos és helyi adók, illetve illetékek alól,
  • az intézet mentesül a vámterhektől és a szolgálati használatra rendelt export-import korlátozás alól.

A lap ezután a külügyminisztériumtól azt is megkérdezte, megállapodtak-e arról, hogy az IRIAS magyarországi képviselőit diplomáciai mentesség illeti meg, de a Szijjártó Péter vezette minisztérium erre sem válaszolt.

A 24.hu azt írja, csak feltételezés, hogy élő privilégiumokról lehet szó, miután az orosz minisztériumi igazolást 2022. június végén állították ki. Ami viszont biztos, hogy a moszkvai központú IRIAS honlapja szerint a szervezet aktív, és öt ország még tagként szerepel az oldalon: Oroszország és Magyarország mellett Bulgária, Kuba és Mongólia. Ugyanazok az országok, mint a Nemzetközi Beruházási Banknál a végén, amikor az uniós országok közül Magyarország jelentette be utolsóként a kilépését az amerikai szankciók hatására.