Magyar szocialista erőmű ilyen fesztivált még nem látott, de nyár végén fog

hirdetés
2023 április 27., 12:30
ad

Ahogy a szén haladt a kazánokba, az INOTA Fesztivál úgy szállítja futószalagon a száznál is több fényművészt, dj-t és zenészt a Várpalota melletti hőerőműbe. A terv teljesítését egy naplementés nyitókoncerttel Nils Frahm kezdi meg augusztus 31-én.

Három behemót betonkürtő: aki autózott már a 8-as főúton a Balaton felé, annak egy életre a retinájába égett ez a vaskos trió, az ötvenes évek egyik legnagyobb magyarországi ipari beruházásának szobrai, jobban mondva hűtőtornyai. Amik újszerű technológiájukkal akkora forradalmi újításnak számítottak a maguk korában, hogy aztán jól el is terjedtek a világ erőműveiben Angliától Kínáig. Heller László és Forgó László mérnököknek jár a nagy fel.

Ezek az óriások már rég nem okádják a gőzt, az inotai iparterület üzemi részén bő húsz éve lenyomták az utolsó kapcsolót is. Azóta a hely urbexesek paradicsoma, néha disztópikus filmeket forgatnak itt, mint a Szárnyas Fejvadász 2049, a szomszédos művelődési ház olykor színielőadásoknak ad otthont, de ezen túl a rozsdaövezet leginkább csak rozsdult - eddig. Mert az idei nyár végén újra felvillanyozódik, csak másképpen: a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jön létre itt az INOTA Fesztivál, ami gyökeresen új megközelítéssel vág bele a műfajba.

Egyrészt ugyanis ritkán fordul meg egy helyen ilyen koncentrációban ennyi progresszív nemzetközi (főleg elektronikus, illetve elég sok kísérleti) zenész és dj, akik között ott lesz Daniel Avery, Forest Swords, Lucrecia Dalt, Space Afrika, a menő világi listák élén tanyázó Overmono duója, az olasz szintivirtuóz Caterina Barbieri, az új lemezének világpremierjét ezen az eseményen tartó Extrawelt, a német-angol postpunk zenekar Lebanon Hanover, a kortárs esztétikát 40 évvel ezelőtti elavult technológiával házasító Robert Henke, illetve az európai klubok kedvencei Palms Traxtől DJ Seinfelden át Nene H-ig.

De a zenei lineup feszességén túl a budapesti technoéletben már több mint másfél évtizede aktív NVC kollektíva és a videóval, animációval, fényfestéssel foglalkozó Centrum Production szervezésében összeálló négynapos derbin a szemek is komoly beöntést kapnak: az INOTA Fesztivál eleve lenyűgöző indusztriális tereit helyspecifikus installációk, grandiózus fényművészeti alkotások és mappingek, vetítések foglalják majd el. Szeriőz audiovizuális élménycsomag! Főleg, hogy még színházi programokkal és egy konferenciával is kiegészül majd.

Az augusztus 31. és szeptember 3. között zajló fesztivált ráadásul nem kisebb név indítja el, mint a világszerte teltházakat produkáló zongoraművész, Nils Frahm. Extra speciál, hogy az inotai erőmű mindössze egy órára van Budapesttől, és húsz percre a cikk elején emlegetett állóvíztől, plusz a szervezők indítanak buszjáratot is a fővárosból, aki pedig vonattal érkezne, annak shuttle járattal biztosítják majd a kényelmes eljutást a fesztivál kapujáig.

Bővebb információ az első INOTA Fesztiválról itt, jegyeket errefelé lehet vásárolni (az erőmű melletti művelődési házban található Zene Háza Koncertterem egyes programjaira külön blokkjegyet szükséges venni, ami azonban fesztiválbérlet birtokában kedvezményesebben megváltható).