Feltalálta a kormány a köz nélküli közmeghallgatást

képzavar
2023 április 28., 06:32

Eddig ha valaki arra ébredt, hogy a magyar kormány hatalmas akkumulátorgyárat akar a szomszédjába telepíteni, legalább a kötelezően megtartandó közmeghallgatásokon elmondhatta a beruházóknak és az ehhez asszisztáló hatóságoknak, mi ezzel a baja. A milliárdos tervek és a kétségbeesett lakosok személyes találkozása persze sokszor drámai jeleneteket eredményezett, idén márciusban a debreceniek például kórusban hazaárulózták le a főispánt, aki a kínai akkugyár kedvező hatásairól igyekezett meggyőzni őket. De a fideszes képviselők sem úszták meg mindig kifütyülés nélkül.

Ezeket a jeleneteknek spórolná meg a befektetőknek a Nemzeti Konzultációk kormányának csütörtök esti rendelete, ami alapján „a közigazgatási hatósági eljárásban közmeghallgatás az érintettek személyes megjelenése nélkül” is megtartható.

Ezután az is elég, ha az eljáró hatóság a honlapján közzéteszi mindazon információkat – így különösen iratokat, kép- és hangfelvételeket, internetes hivatkozásokat –, amelyek az érintettek közmeghallgatásban való részvétele szempontjából lényegesek.

De a „közmeghallgatás eredményessége érdekében” a hatóság a honlapon történő publikáláson kívül „más alkalmas eszközt – így különösen helyi műsorszóró szolgáltatást, interaktív kommunikációt lehetővé tevő információtechnikát, hirdetményi vagy közösségi felületeket – is igénybe vehet”. Itt kell jelezni azt a határidőt, amíg az érintettek megtehetik az észrevételeiket. Ezeket aztán a hatóság szintén közzéteszi a honlapján.

Az önkormányzatok is megúszhatják a feszült hangulatú lakossági fórumokat. A rendelet szerint a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló kormányrendeletben meghatározott tájékoztatás, véleménynyilvánítás és egyeztetés elektronikus úton is lefolytatható.

Mostantól a társasházi közgyűléseken az érintett a jogait személyes megjelenés helyett „elektronikus hírközlő eszközök igénybevételével gyakorolhatja” a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott módon.