A holland bíróság 550 gyerek után megtiltotta egy férfinak, hogy több spermát adományozzon

külföld
2023 április 29., 05:44

Egy holland bíróság megtiltotta egy férfinak, hogy a spermáját újabb leendő szülőknek adományozza, mivel azzal gyanúsítják, hogy több mint 550 esetben adta a spermáját mesterséges megtermékenyítéshez. Emellett nem kereshet meg leendő szülőkkel azzal sem, hogy hajlandó lenne spermát adna, nem reklámozhatja szolgáltatásait leendő szülőknek, és nem csatlakozhat semmilyen olyan szervezethez, amelyen keresztül kapcsolatot létesíthet leendő szülőkkel.

Jonathan M. gyanúsított (balra) és ügyvédje
photo_camera Jonathan M. gyanúsított (balra) és ügyvédje Fotó: ROBIN VAN LONKHUIJSEN/ANP via AFP

A 41 éves Jonathan M-et egy anya, illetve egy olyan alapítvány perelte be, amely a donációból született gyerekek jogait védi. A holland egészségügyi előírások szerint egy spermadonor legfeljebb 12 családban összesen 25 gyereknek lehet a biológiai apja. A férfit viszont azzal gyanúsítják, hogy 2007 óta 550-600 gyerek született a spermadonációiból. Több mint 100 gyerek holland klinikákon született, viszont Jonathan M. a Cryos nevű dán klinikának is adományozott spermát, és az a klinika aztán a donációt számos más országba juttatta el.

„Az alperes szándékosan félrevezetett leendő szülőket arról, hogy eddig hány gyermek apja. Ezek a szülők most szembesülnek azzal, hogy a gyermeküknek hatalmas rokonsága van, több száz féltestvérrel” - állt az ítéletben. A bíróság szerint kellően hihető, hogy ennek a ténynek negatív pszichoszociális követkeményei vannak vagy lesznek a gyermekekre nézve, például az identitásuk kérdésében vagy a vérfertőzéstől való félelem miatt.

Ha a férfi megszegi a tiltást, minden esetben 100 ezer eurós bírságot kell fizetnie (ez mai árfolyamon több mint 37,3 millió forint). (Guardian)