A tűzszünet ellenére bombázott a hadsereg Szudánban

külföld
2023 május 01., 06:27

Bár a múlt csütörtökön fegyverszünetet kötöttek Szudánban a szembenálló felek, hogy lehetővé tegyék az országban rekedt külföldieknek a menekülést a harcok elől, vasárnap kiújultak a harcok Kartúmban, a fővárosban. A hadsereg légierővel támadta a rivális fegyveres alakulat, az arab Dzsandzsavid milíciából alakult RSF (Rapid Support Forces, Gyorsreagálású Támogató Erők) állásait. A szembenálló felek közben a harcok kiújulása közepette a fegyverszüneti megállapodás három napos kiterjesztéséről egyeztettek.

Kartúm 2023. április 30-án, a harcok kiújulása után.
photo_camera Kartúm 2023. április 30-án, a harcok kiújulása után. Fotó: OMER ERDEM/Anadolu Agency via AFP

Az aktuális konfliktus tárgya Szudánban a hatalom megszerzése. Abdel Fattah al-Burhan, a hadsereg főparancsnoka és Mohamed Hamdan Dagalo tábornok, közismertebb nevén Hemedti, az RSF parancsnoka versengenek egymással a hatalomért, de konfliktusuk alapvetően arra vezethető vissza, hogy a két vezető nem ért egyet abban, hogyan és miként kéne integrálni az RSF-et a hadseregbe.

A harcok kiújulása, ha lehet tovább fokozta a káoszt. A Szudánban rekedt külföldieket Port Sudan kikötőjében igyekeznek kimenekíteni az országból. A káoszra jellemző, hogy bár a brit kormány elvben már pénteken felfüggesztette az evakuációt, vasárnap bejelentették, hogy hétfőn még újra repülőt küldenek az országban rekedtekért. Ezidáig amúgy 2122 állampolgárukat menekítették ki az országból. (Via BBC 1, 2)

Kiemelt videóink