Az új-zélandi miniszterelnök a monarchia végét pedzegette

külföld
2023 május 01., 07:17

Chris Hipkins, Új-Zéland tavasszal megválasztott miniszterelnöke hat nappal III. Károly király londoni koronázása, órákkal elutazása előtt azt mondta: támogatja a monarchiától való elszakadást, de mindez nem tartozik a legfontosabb ügyek közé. Úgy fogalmazott: Új-Zéland ideális esetben egy nap köztársaság lesz.

A munkáspárti politikus nem tervez azonnali lépéseket az elválás érdekében. A miniszterelnök elődje, a tavasszal lemondott Jacinda Ardern álláspontja hasonló volt, de Hipkins most egy lépéssel tovább ment azzal a kijelentésével, hogy Új-Zélandnak előbb-utóbb függetlennek kell lennie. A miniszterelnök magát republikánusnak nevezte.

Az utolsó felmérés, ami az új-zélandiak köztársaságpárti érzelmeire kérdezett rá, 2022 februárjából származik. Akkor a válaszadók 36,4 százaléka mondta azt, hogy II. Erzsébet halálával Új-Zélandnak ki kell válnia a monarchiából, 48 százalékuk a maradás mellett volt.

Chris Hipkins
photo_camera Chris Hipkins Fotó: MARTY MELVILLE/AFP

A miniszterelnök szerint a kérdésről népszavazáson kell dönteni, de jelenleg nincs meg a támogatottsága annak, hogy lefolytassák a vitát a monarchia új-zélandi jövőjéről.

A királyság szimbolikus szerepet tölt be az új-zélandi mindennapokban, III. Károlyt helyben a főkormányzó képviseli.

(Guardian)