Romániában az áruházláncok fél évig 20 százalékkal olcsóbban árulják a tejet

élelmiszer
2023 május 01., 12:48

Romániában május 1-től az áruházláncok fél évig legalább 20 százalékkal olcsóbban forgalmazzák a friss tejet, de a termelők továbbra is elégedetlenek, és azt állítják, hogy az árengedmény költségeit valójában velük fizettetik meg – közölte a Digi24 hírtelevízió.

A versenytanács tájékoztatása szerint minden nagy áruházlánc úgy döntött, hogy csatlakozik az önkéntes megállapodáshoz, ami szerint a legalább 20 százalékos árkedvezményt a feldolgozók és a kiskereskedők egyenlő arányban (legalább 10-10 százalékos árcsökkentést vállalva) osztják el egymás között.

A román statisztikai intézet adatai szerint a tej átlagos fogyasztói ára márciusban 30 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, a drágulás üteme több mint kétszerese volt az inflációs rátának, ami márciusban 14,5 százalékra lassult.

Romániában a kormány székházában, a miniszterelnök részvételével tartott április 11-i tanácskozáson állapodtak meg a feldolgozók és kiskereskedők, hogy 6 hónapos időtartamra önkéntes árengedményeket vezetnek be a literenként 7 lejnél (525 forint) drágábban eladásra kínált, hazai eredetű tej fogasztói árának legalább 20 százalékos csökkentése érdekében.

link Forrás

Az intézkedéssel elvileg a hazai tejtermelőket akarják a fogyasztás ösztönzése révén támogatni, de a Digi24 által megszólaltatott Ionut Lulu, az egyik szarvasmarha-tenyésztő egyesület elnöke azt állította, hogy a friss tej értékesítése az éves romániai 1,21 millió tonnás tej- és tejtermékfogyasztás alig 14 százalékát teszi ki, a 170 ezer tonna friss tejnek pedig csak egy része származik hazai termelésből, a feldolgozók most mégis – a friss tej fogyasztói árának 20 százalékos csökkentésére hivatkozva – 25 százalékkal kisebb felvásárlási árat követelnek a gazdáktól.

Nicolae Ciuca kormányfő azt követően ült tárgyalóasztalhoz a termelők, feldolgozók, nagykereskedők és áruházláncok képviselőivel, hogy a gazdaszervezetek a hazai tejtermelés ellehetetlenítése miatt tiltakoztak, azt állítva, hogy önköltségi 1,40 lejes áron sem tudják már értékesíteni a tejet, mert nem tudják felvenni az árversenyt az import (főleg Magyarországról behozott) tejjel. Márciusban az erdélyi tejtermelők a Szilágy megyei Járaszurduk (Surduc) településen emésztőgödörbe öntöttek egy tartálykocsinyi tejet, tiltakozásul amiatt, hogy nincs vevő a termékükre.

link Forrás

Románia tejfogyasztása 2015 és 2020 között 10 százalékkal nőtt, miközben a tejtermelés szempontjából Románia uniós szinten az utolsó helyen van. A szakma szerint ennek fő oka, hogy a román kormány kevésbé támogatja a gazdákat, mint más EU-tagországok. A Digi24 szerint a román szarvasmarha-tenyésztők évi 73 eurós támogatást kapnak egy állat után, míg Bulgáriában 189 euró, más uniós államokban pedig több száz euró támogatás jár, így ott a gazdák olcsóbban tudják megvételre kínálni a tejet is. (MTI)