Ha nem fizetnek többet a női foci-vébéért, akkor a nagy európai országok lemaradnak a közvetítésről

foci
2023 május 02., 14:15

Gianni Infantino FIFA-elnök bejelentette, hogy ha nem érkeznek megfelelő ajánlatok a nyári női foci-vébé tévéközvetítési jogaira, akkor az is elképzelhető, hogy a nagy európai országokban senkinek sem ítélik oda.

Infantinót az zavarja, hogy az öt legnagyobb európai ország - vagyis az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország - sokkal kisebb összeget ajánlott a jogdíjakért, mint a tavalyi férfi világbajnokság közvetítéséért. A fenti országok női válogatottjai közül az angolok negyedikek lettek, a franciák olaszok és németek pedig negyeddöntősök.

Infantino korábban arról írt az Instagramon, hogy 1-10 millió euró közötti ajánlatok érkeztek, míg a férfi vb esetében az összegek 100-200 millió euró között mozogtak. Az ajánlatok közül elvileg az olaszoké kifejezetten alacsony.

Gianni Infantino 2020. február 3-án Budapesten.
photo_camera Gianni Infantino 2020. február 3-án Budapesten. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

A FIFA-elnök szerint az ajánlatok közötti hatalmas különbség arculcsapás a világ összes nője számára.

A 2019-es női világbajnokság mérkőzéseit összesen 1,12 milliárdan nézték tévén vagy más digitális platformon. A 2022-es férfi világbajnokságot a FIFA becslései alapján 5 milliárdan követték, csak a döntőt 1,5 milliárdan látták. Infantino szerint a statisztikák alapján egyáltalán nem indokolt, hogy egy ország összehasonlítva csupán egyszázadnyi összeget fizessen a közvetítési jogokért.

A világbajnokság július 20-án kezdődik majd, Ausztrália és Új-Zéland társrendezésében. Az időeltolódás miatt a mérkőzések európai idő szerint délelőtt lesznek.

(via The Guardian)