Visszahozná a katonai oktatásba a nukleáris elrettentést és a szittya gondolkodásmódot az új vezérkari főnök

belföld
2023 május 02., 15:43

Az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága kinevezése előtt meghallgatta Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség új vezérkari főnökét - írta meg a Telex.

Böröndi Ruszin-Szendi Romuluszt váltja a magyar hadsereg élén, akit április végén mentett fel Novák Katalin. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a meghallgatáson azt mondta, az előző vezérkari főnöknek azért kellett távoznia, mert elsősorban harcászati feladatokat látott el, és az elhúzódó háború hadműveleti szintű tudást és szakértelmet követel meg.

A honvédelmi miniszter elmondta, azt várja Börönditől, hogy a magyar hadseregnél elindított változásokat, a „mélyreható kultúraváltást" folytassa és fejezze be.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Böröndi Gábor altábornagy
photo_camera Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Böröndi Gábor altábornagy Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Böröndi elmondta, hogy elsősorban a katonák gondolkodásmódját szeretné megváltoztatni. Vissza szeretné hozni az oktatásba a nukleáris elrettentést, a hazafias nevelést és a szittya gondolkodásmódot. Emellett szeretné, ha a magyar katonák külföldön is szereznének tapasztalatokat.

Az új vezérkari főnököt a bizottság ellenzéki képviselői is kérdezhették, azonban túl sok témára nem jutott idő, mert a bizottság elnöke, Kósa Lajos egy ponton azt kérte Börönditől, ne válaszoljon az ellenzéki képviselők kérdéseire, mert azok szerinte pártpolitikai provokációk.

Böröndi katonacsaládból származik, szolgált Afganisztánban, 38 évesen pedig ő lett a magyar honvédség legfiatalabb tábornoka. Tanult az Egyesült Államokban és dolgozott Brüsszelben is.