4,5 milliárd forint adót csalt el egy biztonsági őröket foglalkoztató számlagyár

bűnügy
2023 május 03., 07:23

Harminc embert fogtak el és hallgattak ki gyanúsítottként a NAV nyomozói, miután több mint 4,5 milliárd forint adót csalt el egy biztonsági őröket foglalkoztató, számlagyárat működtető bűnszervezet. A NAV a közleményben azt írja, hogy a harmincból hat embert vettek őrizetbe, közülük négy főt tartoztattak le.

A bűnszervezet stróman ügyvezetők bevonásával és valótlan gazdasági ügyletek lebonyolításával foglalkozó céghálózatot működtetett. A hálózatban érintett cégek vagyonőrként és raktárosként dolgozó alkalmazottjait a látszólagosan az elkövetők érdekeltségébe tartozó alvállalkozói cégek láncolatába szervezték ki, ezáltal olyan számlákra tettek szert, amikkel a fizetendő áfát jogosulatlanul csökkenteni tudták, írta a NAV.

Az elkövetők számlagyárat is működtettek. Az általuk kiállított számlákon szereplő gazdasági események a valóságban, a felek között sosem jöttek létre, mivel a kérdéses munkák elvégzéséhez szükséges szakemberekkel és speciális eszközökkel a számlázó társaság nem rendelkezett, a számlák kiállításának kizárólagos célja az adócsalás volt.

A NAV nyomozói egyetlen nap leforgása alatt az ország számos pontján, összesen 50 helyszínen tartottak kutatásokat és lefoglalásokat. A bűnszervezet vezetőinek otthonában összesen több mint 350 millió forintnyi és több mint 220 ezer eurónyi készpénzt, valamint több mint 70 nagy értékű ékszert találtak. A különösen nagy mennyiségű készpénzen és ékszereken túl, luxusingatlanok, prémiumjárművek lefoglalásával, bankszámlák zárolásával több mint 2,4 milliárd forintnak megfelelő vagyont foglaltak le.

A közleményben azt is írták, hogy volt olyan, ahol már maga az elkövető sem tudta, hogy millióit a háza melyik részében rejtette el. Szerencsétlenségére a pénzügyőrök az eldugott pénzkötegek pontos helyéről kézzel írt feljegyzéseket találtak. A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt folyik. A szervezet irányítói akár 20 évre is rács mögé kerülhetnek.

Egy másik számlagyárral - ami a BKV irodáinak informatikai rendszerét üzemeltette évekig - Ács Dániel az elmúlt időszakban rendszeresen foglalkozott, ezeket itt lehet elolvasni.