„Anya vagyok” - mosolygott Putyin háborús bűnökkel vádolt gyermekjogi biztosa, aki maga is hazavitt egy ukrán fiút

háború
2023 május 03., 04:07
  • „Háborús bűnökkel vádolják önt. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, az Európai Unió egytől egyig szankciókat vetettek ki önre. A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság két ember ellen adott ki elfogatóparancsot: az egyik ön, a másik Putyin elnök. Azt mondják, megalapozott a gyanú, hogy büntetőjogi felelőssége van ukrán gyerekek törvénytelen deportálásában. Maga háborús bűnös?”
  • „Ez nagyon vicces. Anya vagyok. Ez mindent elmond. Háborús bűnös? Mégis miről beszél?”

Ezzel a borzongató párbeszéddel indul a Vice tízperces interjúja Marija Lvova-Belovával, az orosz elnöki hivatal gyermekjogi biztosával. Érdemes megnézni a jelenetet:

link Forrás

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) arra hivatkozva adott ki elfogatóparancsot Lvova-Belova ellen, hogy több száz gyereket raboltak el ukrajnai árvaházakból és gyerekotthonokból. Vannak, akiket orosz nevelőszülőknél helyeztek el, de hallani olyanokról is, akiknek azt ígérték, csak pár hetes táborba viszik őket.

Oroszország kezdettől fogva humanitárius akcióként igyekszik keretezni a történteket, és így tesz Lvova-Belova is, aki a genfi egyezményre hivatkozik: „(...) erőszakos deportálásról beszélnek, miközben a bombázás elől mentettük őket”.

Csakhogy a genfi egyezmény értelmében az életveszély miatt kimentett gyerekeket harmadik országban kellene elhelyezni, amire Lvova-Belova azt mondja, Doneck és Luhanszk nem is részei Ukrajnának.

A két kelet-ukrajnai megyében 2014-ben kiáltottak ki két „népköztársaságot”, amelyek függetlenségét tavaly februárban, napokkal a háború megindítása előtt ismerte el Oroszország. Szeptemberben a részben megszállt Zaporizzsja és Herszon megyékkel együtt Donecket és Luhanszkot is Oroszországhoz csatolták, legalábbis hivatalosan.

Amikor a műsorvezető felveti, hogy a probléma jelentős részben abból adódik, Oroszország mit tekint Oroszországnak, és kiket tekint egyáltalán orosznak, Lvova-Belova mosolyogva azt válaszolja: „Nem értem”.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.