Három év után engedték ki a kínai férfit, aki elsők között adott hírt a Covid kitöréséről Vuhanból, majd eltűnt

külföld
2023 május 03., 06:33

Három éve nem lehetett tudni, mi történt Li Fanggal, azzal a kínai férfival, aki 2020 elején az elsők között posztolt videót arról, hogy valami gyanús járvány törhetett ki Vuhan városában, majd nem sokkal később eltűnt. Most bizonyosodott be, hogy azóta börtönben ült.

A világ figyelmét a járványra felhívó videójában Li Fang egy vuhani kórház előtt rögzítette, hogy 5 perc leforgása alatt összesen 8 hullazsákot hoznak ki az épületből és pakolnak be egy járműbe. Ezután bement az épületbe, ahol lefilmezte a folyosókon kezelt rengeteg beteget, köztük egy éppen haldoklót. A férfit még a videó publikálásának napján letartóztatták, de aztán szabadon engedték. Ő azonban csak dühösebb lett, ezért a következő videójában már arról beszélt, hogy mindenki lázadjon fel, és az emberek vegyék vissza a hatalmat a kormánytól. Ezután végleg, vagyis mint most kiderült, három évre eltűnt. Li Fang egyébként textilkereskedő volt, aki korábban szinte kizárólag textiltémában posztolt videókat a Youtube-csatornájára.

link Forrás

A hírek szerint “veszekedés és zavarkeltés” címén ítélték el. Ez politikai ügyekben gyakran alkalmazott vádpont Kínában.

A szabadulása sem volt egyszerű, mert helyi sajtóhírek szerint előbb Pekingbe utazott, ahol a családja egy része él, de az ottani hatóságok nem akarták, hogy a városban maradjon és foglalkozniuk kelljen vele, ezért visszaküldték Vuhanba, ahol állítólag otthon lakhat, de szoros ellenőrzés alatt.

Li Fang nem az egyetlen, akit azért tüntettek el, mert be mert számolni a járvány kitöréséről. A Vuhanból vele egyidőben eltűnt Chen Qiushi már egy évvel később előkerült, de nem volt hajlandó beszélni arról, hogy mi történt vele. Még mindig börtönben ül az a Zhang Zhan nevű, ügyvédből lett újságíró, akit ugyanezen vádpontban találtak bűnösnek, miután híreket közölt Vuhanból. Róla azóta nem sokat tudni, hogy éhségsztrájkba kezdett a börtönben.

(via BBC, Guardian)