Müller Cecília felügyelete alá kerülhet a gyógyszerhatóság

belföld
2023 május 03., 04:48

Egyesítenék a gyógyszerhatóságot és a népegészségügyi központot, így Müller Cecília országos tisztifőorvos felügyelheti a gyógyszerpiacot is, írja a Népszava. A lap szerint ugyan kormányzati döntés még nem született arról, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) beolvasztják a Nemzeti Népegészségügyi Központba (NNK), de múlt kedden szóban már tájékoztatták a gyógyszerhatóság dolgozóit a várható szervezeti változásról.

Müller Cecília országos tisztifõorvos sajtótájékoztatót tart Budapesten, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) fõépületében 2022. január 11-én
photo_camera Müller Cecília országos tisztifőorvos sajtótájékoztatót tart Budapesten, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) főépületében 2022. január 11-én Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Még mielőtt az OGYÉI formálisan is Müller Cecília irányítása alá kerülne, tíz százalékkal csökkentik a létszámát. A lap információi szerint az NNK-ba való beolvadás hírére már több speciális tudású szakember is felmondott.

Az OGYÉI ad engedélyt a gyógyszerek hazai forgalmazására, gyártására, és ügyel a gyógyszerbiztonságra. A hatóság a biztonságos gyógyszerellátás részeként ellenőrzi a gyártóhelyeket, felügyeli a klinikai vizsgálatokat, gyűjti és elemzi a készítményekkel kapcsolatos mellékhatásokat. Azt a szakmai értékelést is itt végzik, ami előkészíti azt a döntést, hogy egy-egy gyógyszer alkalmazását finanszírozza-e a hazai társadalombiztosítás.