Megszállottan, hobbiból gyűjtött védett madarakat egy gyulai férfi, természetkárosításért ítélhetik el

bűnügy
2023 május 04., 06:30

Természetkárosításért ítélhetik el azt az 54 éves gyulai férfit, akinek tanyáján több mint ötven, engedély nélkül tartott védett madarat találtak. A police.hu azt írja, a férfi tanyáján 2021 nyarán a férfi tanyáján közel száz madarat találtak, ezek összértéke hozzávetőlegesen 20 millió forint volt, és az ellenőrzés alatt kiderült, hogy 54 madár tartásához nem volt engedélye.

Ezek között 34 papagáj, 5 kakadu, 12 nandu és 5 nandufióka volt. A rendőrség közleménye szerint a tízmillió forint összértékű, engedély nélkül tartott madárállományban nagyon értékes és ritkaságnak számító egyedek is voltak. Például jákópapagájok és ara papagájok is, illetve egy hibrid madár, ami a sárgaszárnyú ara papagáj és a zöldszárnyú ara papagáj keresztezésével jött létre.

link Forrás

Közleményében még a rendőrség is úgy fogalmaz, hogy a férfi „megszállott gyűjtő” volt, a madarakat pedig többségében Szlovákiából, Csehországból és Hollandiából szerezte be, akiket „szinte családtagként kezelt, és kalitkában tartott, míg a többieknek egymással összenyitható, kültéri röpdét, illetve kifutót alakított ki”. A madarakat elkobozták és a Szegedi Vadaspark mentőközpontjába szállították.

A madarakon túl a tanyán találtak még 86 különböző fajtájú kutyát is, az állatok 24 kennelben voltak összezárva. a kutyák felének nem volt egyedi azonosítást biztosító chipje és oltási könyve.

Az 54 éves gyulai H. Zsoltot természetkárosítás miatt gyanúsítottként hallgatták ki.