A COVID-bírságok visszafizetésével népszerűsítené magát a szlovén kormány

külföld
2023 május 05., 05:16

A szlovén kormány csütörtökön jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, ami alapján visszatérítik a koronavírus-járvány idején a korlátozások megszegéséért kiszabott bírságokat - közölte Dominika Svarc Pipan igazságügyi miniszter csütörtökön. Ezzel a kormány teljesíti a koalíciós szerződésben vállalt egyik legfontosabb ígéretét - mondta. Ezt egy fontos lépésnek tartja a jogállamiság felé, amit szerinte jelentősen aláásott a túlzottan és alkotmányellenesen alkalmazott korlátozás a Covid-19 járvány idején.

A miniszter szerint az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta a fertőző betegségekről és a nyilvános gyülekezésről szóló törvények több cikkét, amik alapján az előző kormány olyan rendeleteket fogadott el, amik a szabálysértési eljárások jogalapját képezték.

Szlovéniában 2020. március 7. és 2022. május 30. között valamivel több mint 62 000 olyan szabálysértési eljárás indult, amit most a kormány alkotmányellenesnek tart. A kiszabott bírságok összege elérte az 5,7 millió eurót. Ennek mintegy 30 százalékát, azaz valamivel több mint 1,7 millió eurót már befizettek az emberek, vagy behajtottak a hatóságok, míg a fennmaradó összeg behajtása folyamatban van - mutatott rá a miniszter.

A lezárások ellen tüntető férfi Ljubljanában (2021)
photo_camera A lezárások ellen tüntető férfi Ljubljanában (2021) Fotó: ALES BENO/Anadolu Agency via AFP

A törvényjavaslat, amit a parlamentnek még el kell fogadnia, előirányozza a folyamatban lévő szabálysértési eljárások és a bírságok behajtásának leállítását, valamint a kiszabott bírságok és az eljárási költségek visszatérítését.

A szabálysértések jogkövetkezményeit is orvosolni kívánják a hatóságok oly módon, hogy az adatokat automatikusan törlik minden nyilvántartásból. Dominika Svarc Pipanarról beszélt, hogy a kormány tisztában van azzal, hogy a korábbi, Janez Jansa vezette kormány nagy tanácstalansággal szembesült a koronavírus-járvány alatt, és gyorsan kellett cselekednie. A szlovén alkotmány ilyen kivételes esetekben lehetővé teszi, hogy a kormány olyan ideiglenes intézkedéseket fogadjon el, amik közvetlenül beavatkozhatnak a mozgásszabadságba, korlátozhatják a gyülekezési és egyesülési jogot, hogy megfékezze egy fertőző betegség terjedését, és így hatékonyan védjen más emberi jogokat. „Azonban - és ez kulcsfontosságú - az ilyen szabályozásnak összhangban kell lennie az alkotmányos rend és a jogállamiság alapvető követelményeivel, a jogbiztonsággal és a jogrend kiszámíthatóságával. Nem engedhető meg, hogy egy válságot ürügyként használjanak a jogrend aláásására.”(MTI)