Kipakolták a The Guardian tudósítóját a CPAC Hungaryról, „rendszerhiba” miatt engedték csak be

belföld
2023 május 05., 12:36

14 órát utazott Los Angelesből Garamvölgyi Flóra, a The Guardian brit lap munkatársa, hogy a CPAC Hungary konferenciáról tudósítson, de a második napon egy interjú közepén félbeszakították, és közölték vele, hogy azonnal el kell hagynia az eseményt. Az indok szerint alapvetően „rendszerhiba” volt beengedni őt, az őrök pedig azt mondták, felsőbb utasításnak tesznek eleget.

photo_camera CPAC Hungary Fotó: EMIL CHALHOUB

Garamvölgyi a Media1-nek nyilatkozva elmondta, online intézte a sajtóregisztrációját, amit vissza is igazoltak a szervezők, így a jegyet már abban a hiszemben vásárolta, hogy minden rendben lesz.

A repülőtéren - több újságíróhoz hasonlóan - ő is kapott egy üzenetet, miszerint az eseményt élőben nem, csak online követheti, de ekkor már úgy volt vele, hogy végigcsinálja az utat, hiszen korábban visszaigazolták az akkreditációját, és valószínűleg csak tévesen küldték ki az üzenetet. A rendezvényen az útlevelét bemutatva meg is kapta a belépőjét, rajta a Guest felirattal, így az első napot különösebb probléma nélkül dolgozta végig.

Ma is beengedték, de Rick Santorum republikánus politikussal, Pennsylvania állam korábbi szenátorával készített - jó hangulatú - interjúja közepén egy szervező váratlanul a karjánál fogva elhúzta Santorumot, és megkérte Garamvölgyit, hogy ne folytassa az interjút, továbbá azonnal hagyja el az eseményt. Elmondása szerint a szervező azt mondta, „rendszerhiba” volt, hogy beengedték. A szervező után három biztonsági őr is tudatta vele, hogy el kell hagynia az esemény területét. Hiába regisztrált időben, az őrök szerint felsőbb utasításnak tettek eleget.

(Garamvölgyi Flóra szabadúszó, de ő írja a 444.hu hírleveleit, továbbá alkalmanként tudósít is.)