Vége azoknak az időknek, amikor az 52 kilométer per órás sebesség elment 50-nek

belföld
2023 május 05., 13:02

Május elsejétől szigorítottak a gyorshajtás szabályain, erősítette meg az Országos Rendőr-főkapitányság a Vezess.hu-nak. Eddig a megengedettnél valamivel gyorsabb sebességért még nem járt büntetés, de innentől a legkisebb gyorshajtás után is bírságot kapnak a gyorshajtók.

Az új szabály azt jelenti, hogy az 50-es táblánál az 51 km/órás sebességgel haladók bírságot kapnak, mondta Janklovics Ádám közlekedési ügyekkel foglalkozó ügyvéd a lapnak.

Ahol továbbra sem állítják meg a gyorshajtókat, ott elvi lehetőség marad a sebességtúllépés megúszására: akkor, ha 100 km/óra alatt plusz 15 km/órás, és 100 km/óra felett 20 km/órás túllépésig nem az objektív felelősség elve szerint jár el a rendőrség. Eszerint elvben autópályán akár 150 km/órával is megúszható a bírság. Eddig napi átlagban a rendőrök nagyjából 1700 gyorshajtót kaptak el, de így ez a szám mostantól emelkedhet.

A Vezess.hu kitér arra is, hogy az előírt sebességhatárt átlépő közlekedést kétféleképpen szankcionálják Magyarországon. A helyszíni bírság a kisebb sebességhatár átlépésekre érvényes, ezt általában akkor alkalmazzák, amikor megállításos sebesség-ellenőrzést végeznek, leginkább városon belül. A nagyobb sebességhatár átlépések esetén közigazgatási bírságot szabnak ki az objektív felelősség elve alapján.