7000 éves út maradványaira bukkantak horvát régészek a tenger alatt

Történelem
2023 május 07., 12:55

Hétezer éves út maradványaira bukkantak horvát régészek a tenger alatt Soline település közelében, Korčula szigetén, Korčula várostól csak 2 km-re – közölte a zárai (Zadar) egyetem.

Búvárrégészek a tengeri iszap lerakódásai alatt fedezték fel a kövekkel kirakott utat, ami összekötötte a mesterségesen létrehozott őskori települést Korčula szigetének partjával. Az elsüllyed szigetet már korábban megtalálták, és az ott fellelt famaradványok szénizotópos kormeghatározása egyértelműen kimutatta, hogy a rajta lévő település i. e. 4900-ban már létezett.

Közben Korčula szigetének másik oldalán az egyetem régészei további kutatásokat végeztek a Gradina-öbölben, Vela Luka közelében.

Korčula szigete 2022. július 18-án.
photo_camera Korčula szigete 2022. július 18-án. Fotó: ELVIS BARUKCIC/AFP

Igor Borzic, a kutatás vezetője furcsa építményeket vett észre az öböl vízében, így a Soline lelőhelyen búvárkodó régészcsoport átvizsgálta a Gradina-öböl középső részét. A sajtóközlemény szerint mindenki nagy örömére kiderült, hogy kb. 4-5 méter mélységben, a solineivel szinte teljesen megegyező település létezett.

A lelőhelyről a neolitikus korszakból származó leletek, többek között kovakőpengék, kőbalták és malomkőtöredékek kerültek elő. (MTI)