Jó hírek vidékről: minden szempontból reménykeltő energetikai felújítás a zalalövői művelődési házban

vidék
2023 május 07., 06:04

Idestova hét éve jelentkezett utoljára Bede Márton legendás rovata, a Jó hírek vidékről. Mi lehetne jobb alkalom a visszatérésre, mint a nemzeti hírügynökség ma hajnali világra röpítése, miszerint, idézem, „Energetikai korszerűsítés kezdődik a zalalövői művelődési házban”?!

A zalalövői művelődési ház (részlet).
photo_camera A zalalövői művelődési ház (részlet). Fotó: Google StreetView

Az uszkvekvázi 2800 fős, az Őrség és Göcsej határán fekvő település 2000-ben kapott városi rangot, de művelődési házának energiafelhasználása botrányosan alacsony hatékonyságú volt, messze nem felelt meg a 21. századi követelményeknek, aminek kövekeztében a magyar kormány Soros György utáni legádázabb ellenfele, az úgynevezett rezsiköltség kellemetlenül magasra hágott. A hőszigetelés úgyszólván röhejes volt, a fűtési rendszer botrányosan elavult, a nem jól öregedett nyílászárók megvetemedésre vetemedtek, ezzel is aláásva az épület energetikai mérlegét.

Most azonban gyökeres változás áll küszöbön, mivel csaknem 90 millió forintos uniós és költségvetési támogatásból energetikai korszerűsítés kezdődik a Salla Művelődési Központ és Könyvtárban – tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t. (Salla a Zala folyó latin neve, Aelium Salla pedig római kori település volt a mai Zalalövő területén, az ún. borostyánút mentén.)

A nemzeti hírügynökség értesülése szerint „az épület hőveszteségének és üzemeltetési költségének csökkentéséért szigetelik a homlokzatot, a zárófödémet és a beépített tetőteret, kicserélik a nyílászárókat, illetve akadálymentessé teszik a művelődési ház megközelítését. A júniusban induló és 2024 októberében záruló munkálatok révén az épület energiafogyasztása mintegy 60 százalékkal csökken”. (via MTI)