Pakisztánban egy tüntető beszédét hirtelen istenkáromlónak bélyegezték, a feldühödött tömeg agyonverte a férfit

vallás
2023 május 07., 12:26

Dühös tömeg üldözött és vert halálra egy tüntetőt Pakisztán ultrakonzervatív északnyugati, Afganisztánnal határos részén, miután istenkáromlónak ítélt beszédet mondott.

A helyi rendőrség szerint a faluban zajló politikai tüntetés a 40 éves áldozat ellen fordult szombat este, amikor az esemény végén záróimát mondott.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy a rendőrség megpróbálta megmenteni a férfit a dühös tömegtől, és egy pillanatra el is tudott menekülni, de a tömeg a nyomába eredt, és megtalálta. Agyonverték, a helyszínen meghalt.

„A tömeg annyira izgatott volt, hogy a rendőrségnek rendkívüli kihívást jelentett a holttest visszaszerzése is” – mondta a kerületi rendőrfőnök az AFP francia hírügynökségnek.

A rendőrség tájékoztatása szerint az esettel kapcsolatban nyomozás folyik.

Az istenkáromlás vádja nem ritka az erősen konzervatív országban.

Egy radikálisan istenkáromlás-ellenes pakisztáni párt aktivistái svéd zászlót égetnek Karacsiban január 27-én.
photo_camera Egy radikálisan istenkáromlás-ellenes pakisztáni párt aktivistái svéd zászlót égetnek Karacsiban január 27-én. Illusztráció: ASIF HASSAN/AFP

A múlt hónapban egy gátprojekten dolgozó kínai állampolgárt rövid időre őrizetbe vettek, miután a helyiek istenkáromlással vádolták.

Februárban egy dühös tömeg razziát tartott egy rendőrőrsön Lahore városában, és megölt egy istenkáromlással vádolt embert.

Az AFP azt írja, a helyi jogvédő csoportok 1987 óta több mint 2000 istenkáromlási vádat jelentettek az országban, köztük legalább 88 embert megölt a lincselő csőcselék.

Jogvédő csoportok szerint az ilyen veszélyes vádakat gyakran alkalmazzák személyes bosszúk rendezésére, és tipikusan a kisebbségek a célpontok.