Berlinben kitiltották az orosz zászlókat a háborús megemlékezésekről

háború
2023 május 08., 18:04

A berlini legfelsőbb közigazgatási bíróság döntése értelmében a május 9-i világháborús megemlékezésen nem lehet orosz zászlókat és szimbólumokat megjeleníteni. Az indoklás szerint ezek a jelképek alkalmasak lennének arra, hogy az Ukrajna elleni háború melletti kiállásként értelmezzék.

photo_camera Fotó: GERALD MATZKA/dpa Picture-Alliance via AFP

A berlini rendőrség korábban mind az ukrán, mind az orosz zászlók kitűzését megtiltotta most hétfői és keddi megemlékezéseken. De pénteken a közigazgatási bíróság a Tiergartenben tartandó megemlékezésre előbb az ukrán, majd az orosz zászlóra vonatkozóan is feloldotta a tilalmat, azonban az orosz zászlónál a rendőrség fellebbezett.

Most a legfelsőbb közigazgatási bíróság gyorsított eljárása megerősítette az orosz zászló és a jelképek tilalmát, és helyesnek ítélte a rendőrség indoklását, miszerint a most zajló háború miatt ezek alkalmasal lehetnek arra, hogy erőszakra buzdítsanak. A bíróság szerint a II. világháborús megemlékezéseknél sem lehet elvonatkoztatni a mostani helyzettől. A mostani szigorításhoz pedig hozzájárult, hogy az oroszok egyre intanzívebben bombázzák Ukrajnát és a polgári lakosságot. A döntés jogerős, vagyis már nem lehet fellebbezni ellene. (Spiegel)