"Nem lehetünk teljesen szabadok III. Károly uralkodása alatt"

külföld
2023 május 08., 05:38

Az ötvenöt ezres karibi St. Kitts és Nevis a Nemzetközösség tagja, ám miniszterelnöke arról beszélt a szombati koronázás után, nem lehetnek teljesen szabadok, amíg formálisan III. Károly marad az ország vezetője. Ő inkább el tudná képzelni az országot köztársaságként, erről meg is kérdezi majd a lakosokat. Szóba került a rabszolga-kereskedelem kérdése is, mely miatt tavaly indult egy független vizsgálat a Buckingham-palota részvételével. Dr. Terrance Drew szerint örömmel vennék, ha a monarchia bocsánatot kérne a rabszolga-kereskedelemben betöltött szerepéért, szerinte ez már egy lépés lenne a jó irányba.

A BBC megkereste a Buckingham-palotát az ügyben, amely úgy reagált, hogy III. Károly nagyon komolyan veszi a rabszolgaság kérdését, és igyekszik minél inkább megérteni annak hatását. A közlemény emellett idézte III. Károlynak azt a beszédét, melyet még tavaly intézett a Nemzetközösség vezetőihez, ebben arról beszélt, hogy az egyes tagországok alkotmányos berendezkedése - legyen az köztársaság vagy monarchia - szimplán a tagországok döntése.

photo_camera Dr Terrance Drew, az ország miniszterelnöke

St. Kitts és Nevis voltak az első olyan karibi szigetek, ahol angol telepesek hosszabb távon letelepedtek, majd a XVII. században odahurcolt afrikai rabszolgákkal felépíttették a Brimstone Hill erődöt, amit 2019-ben Károly is meglátogatott egy hivatalos úton.

A napokban Új-Zéland tavasszal megválasztott miniszterelnöke, Chris Hipkins is pedzegette a monarchia végét, ő úgy fogalmazott, hogy támogatja a monarchiától való elszakadást, de mindez nem tartozik a legfontosabb ügyek közé, és Új-Zéland ideális esetben egy nap köztársaság lesz.