A holland kormány nem fizet többé az önkormányzatoknak az elutasított menedékkérők elhelyezéséért

migráció
2023 május 09., 19:50

A holland kormány 2024-től nem finanszírozza azoknak a menedékkérőknek az elhelyezését, akiknek a menekültstátusz iránti igényét elutasították.

A döntés miatt öt holland nagyváros önkormányzata támogatási források nélkül marad, ezek a NOS műsorszolgáltató keddi beszámolója szerint súlyos fenntartásokkal fogadták a bejelentést.

Eric van der Burg igazságügyi államtitkár szerint a migrációkezelés megnövekedett költségei miatt kellett meghozni azt a döntést, hogy az „ágy, fürdő és élelem” elnevezésű projektek finanszírozása a jövő évtől megszűnik.

Eric van der Burg
photo_camera Eric van der Burg Illusztráció: Sem van der Wal/ANP via AFP

Az öt érintett nagyváros (Amszterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen és Eindhoven) önkormányzatai fenntartásokkal fogadták a bejelentést, mert attól tartanak, hogy tartózkodási engedély nélküli emberek százai fognak újra az utcán élni.

Rutger Groot Wassink, az amszterdami városi tanács szociális ügyekért felelős vezetője a NOS-nak azt mondta: a döntés meglepő, mivel a Mark Rutte vezette kormány koalíciós megállapodásában még a program országos szintű kiterjesztése szerepelt. A kormány 8,7 milliárd eurót különített el az állami költségvetésből a menekültválság megoldására, és ebből csak 30 millió euró jut a tartózkodási engedéllyel nem rendelkezők támogatására. Szerinte a kormány megtakarításból származó haszna elenyésző.

Az illegális bevándorlók elhelyezését támogató programot 2015-ben vezették be. A Vluchtelingenwerk holland menekültügyi szervezet akkori becslései szerint évente kb. 5000 menekült került az utcára, miután a tartózkodási kérelmüket elutasították, és a hatóságok a befogadóközpontok elhagyására szólították fel őket. Kb. 40 százalékuk többször is kért menekültstátuszért, és jelenleg a menedékkérelmük elfogadására várnak az országban.

Egy április végi kormányzati jelentés szerint idén 70 ezer menedékkérő érkezhet Hollandiába, 25 százalékkal több, mint amire a kormány számított tavaly. (MTI)