A Türkmenisztánban szivárgó gáz 2022-ben nagyobb részben járult hozzá a felmelegedéshez, mint az Egyesült Királyság teljes szén-dioxid-kibocsátása

klímaváltozás
2023 május 09., 08:52

Műholdas adatok szerint Türkmenisztán két fő fosszilis tüzelőanyag-mezőjéből szivárog a gáz, de olyan mennyiségben, hogy az tavaly nagyobb részben járult hozzá a globális felmelegedéshez, mint az Egyesült Királyság teljes szén-dioxid-kibocsátása. Pedig a Guardiannak nyilatkozó szakértők szerint ezt „az elképesztő és dühítő problémát”, vagyis a szivárgást könnyen meg lehetne állítani, lassítva ezzel a globális felmelegedést.

photo_camera Fotó: -/AFP

Türkmenisztán nyugati részén fekvő fosszilis tüzelőanyag-mezőjéről 2022-ben 2,6 millió tonna metán, a keleti mezőről pedig 1,8 millió tonna metán szivárgott ki. A Guardian azt írja, ez a kettő együtt 366 millió tonna szén-dioxid-kibocsátásnak megfelelő szivárgás, ami több mint az Egyesült Királyság éves kibocsátása, ami, ha csak az országok kibocsátását nézzük, a 17. legnagyobb a világon. Ha csak a metánszivárgásokat nézzük, Türkmenisztán áll a világon a legrosszabb helyen, egyfajta „szuper kibocsátóként”. A metán húsz év alatt 80-szor több hőt köt meg, mint a szén-dioxid, vagyis szivárgása sokkal rosszabb hatással van az éghajlatra.

A tudósok szerint a metánkibocsátás 2007 óta riasztóan megugrott, ami nem segít azon, hogy a globális felmelegedés mértékét másfél fok alatt tartsuk.

Szakértők szerint a szivárgást meg lehetne előzni vagy állítani Türkmenisztánban, de látványosan nem érdekli őket, hogy szivárog vagy sem, és az ország elnöke sem gondolja azt, hogy prioritás a probléma megoldása.