Az erőszakos bandák véget vethetnek a nyílt kannabisz-kereskedelemnek Christianiában

külföld
2023 május 09., 11:57

40 év után véget érhet a Koppenhága Christiania negyedének központjában, a Pusher Streeten folyó nyílt kannabisz-kereskedelem. A város polgármestere arról beszélt, hogy hajlandó bezárni azt, mivel a közösség a bandák erőszakosságától tart.

Christiania egy autonóm kommuna a dán fővárosban, amely az 1970-es évek óta „társadalmi kísérletként” ténylegesen működhet, annak ellenére, hogy a kormány időszakosan tisztogatással fenyegetőzik.

photo_camera Fotó: Davut Colak

A központja a Pusher Street, ahol a helyiek által üzemeltetett bódékban nyíltan árulnak kannabiszt, de a negyedben egyre súlyosbodik az erőszak - bűnbandák költöztek ide és dominanciaharcot vívnak -, ami egyre jobban aggasztja a lakosokat.

Koppenhága polgármestere, Sophie Hæstorp Andersen most az Ekstra Bladet című újságnak adott interjújában arra figyelmeztetett, hogy az erőszaknak véget kell vetni, és felajánlotta, hogy bezárja a Pusher Street kábítószer-kereskedelmét, ha a Christiania községben élő ezer ember beleegyezik.

„Az én üzenetem is az, hogy ha a Christiania egyértelművé teszi, hogy kész bezárni a Pusher Streetet, és valami mással helyettesíteni, akkor mi Koppenhága önkormányzatában készek vagyunk támogatni egy, az utca jövőjével foglalkozó terv összeállítását” - mondta.

photo_camera Fotó: MADS CLAUS RASMUSSEN/Ritzau Scanpix via AFP

Több mint ötven évvel ezelőtt házfoglalók ledöntötték az Amager szigetén lévő Bådsmandsstræde katonai bázis barikádjait, hogy kommunát alakítsanak Koppenhága központjában. 1973-ban a szociáldemokrata kormány hivatalosan ideiglenes „társadalmi kísérlet” státuszt adott Christianiának, ami informális autonómiát biztosított számára. A christianiaiak magukat „szabályokkal rendelkező anarchistáknak” nevezik, de a kommuna szóvivője, Hulda Mader az elmúlt napokban arról beszélt, hogy halálos fenyegetéseket kapott, miután megpróbált beavatkozni a drogbandák közötti összecsapásokba. A közelmúltban több késeléses támadás történt, októberben pedig lelőttek egy 22 éves férfit.

„Az utóbbi időben több erőszakos incidens is történt” - mondta Mader. „Ezeket az embereket mi nem ismerjük. Azt gyanítjuk, hogy bandákról van szó. Attól tartunk, hogy a helyzet bandaháborúvá fajul Christianiában”.

Andersen elmondta, hogy a területet üzemeltető Fristaden Christiania alapítvány, valamint a koppenhágai önkormányzat és a rendőrség között fórumot hoztak létre egy új helyi terv megvitatására. (The Guardian)