Mediterrán ciklon miatt fog szakadni az eső a napokban

időjárás
2023 május 09., 14:47

„A Kárpát-medencétől északkeletre anticiklon található, ami a szerdán képződő mediterrán ciklonnal fog csatázni a következő időszakban” – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

photo_camera Illusztráció: Vinoth Chandar / Flickr

Azt írják, a légörvény szerdán fog kimélyülni a nyugatról érkező hullámzó frontálzóna déli ágán, és a legfrissebb előrejelzések szerint jelentős csapadékhullást eredményez majd tőlünk nyugatra, délnyugatra. „Ránk eleinte az északkeletre lévő anticiklon lesz hatássál, amely lassan ereszt a szorításából, így nyugat felől egyre inkább megnő a csapadékhajlam” – írják.

A következő időszakban délnyugatról több hullámban érkeznek nedves léghullámok, ebből Magyarország területén is egyre több helyen kell számítani csapadékhullásra. A jelenlegi előrejelzések alapján a kiadósabb csapadék az ország nyugati, délnyugati részén valószínű. Hűvösebb periódus előtt állunk – írják.

A bejegyzéshez készített infografika szerint a követhető hét napban Magyarországon a legtöbb csapadék az Őrségben várható, itt akár 105 mm eső is hullhat, míg az ország nyugati-délnyugati részein általában 50-60 mm eső várható.

link Forrás