Meghalt Máthé Erzsi

GYÁSZ
2023 május 09., 07:09

Néhány nappal 96. születésnapja előtt meghalt Máthé Erzsi, a Katona József Színház alapító tagja, kétszeres Jászai Mari-díjas, Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló Művész, a Nemzet Színésze, írta Facebook-oldalán a Katona József Színház.

photo_camera Fotó: Zih Zsolt / MTI

Máthé Erzsi 1927. május 16-án született Budafokon Mertz Erzsi néven. 1945–1948 között az Országos Színészegyesület színiiskolájának hallgatója, ahol Rátkai Márton, Ascher Oszkár, Lázár Mária, Várkonyi Zoltán és Gobbi Hilda volt a mestere. A színiiskola elvégzése után, 1948-ban a Vígszínház szerződtette, majd a következő évadban Szendrő József – későbbi férje – Pécsre hívta. 1983-ban alapító tagként követte Zsámbéki Gábort és Székely Gábort a Katona József Színházba. Utolsó éveiben Máthé Erzsi visszavonultan élt, ápolásra szorult, és elmondása szerint nagyon hiányzott neki a színház, ami az élete volt, írja az Index.

A Katona azt is írja, hogy 2013-ban saját anyagi forrásból megalapította a Máthé Erzsi-díjat, mellyel a Katona aktuális évadának legkiemelkedőbb teljesítményét nyújtó művészét jutalmazta. 2006-ban alapítványt is létrehozott, amelynek célja a Pécsi Nemzeti Színház, a Kaposvári Csiky Gergely Színház, valamint a határon túli magyar nyelvű színházak tagjainak, továbbá a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatóinak segítése volt.

link Forrás

„Tehetségével, temperamentumával, humorával, szakmai alázatával, és maximalizmusával minden színész generációnak példát mutatott. Összetéveszthetetlen orgánuma, alakításai felejthetetlenül égtek a közönség és a színházi világ emlékezetébe” – írja a színház.