Több mint 5000 ember tűnt el a kongói áradásokban

katasztrófa
2023 május 09., 12:20

Több mint 5500 embert még mindig eltűntként tartanak nyilván a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén található Dél-Kivu tartományban történt súlyos áradások után – közölték a helyi hatóságok.

Az áradások túlélő kenuval menekülnek május 8-án.
photo_camera Az áradások túlélői kenuval menekülnek május 8-án. Fotó: Augustin Wamenya/Anadolu Agency via AFP

Dél-Kivu tartományra nagy mennyiségű eső zúdult csütörtök éjszaka, és a hatóságok szerint nemcsak a folyók léptek ki a medrükből, de több földcsuszamlást is jelentettek, amikben házak dőltek össze. Az ország történetének egyik legsúlyosabb természeti katasztrófájában legalább 400 ember vesztette életét, és az anyagi kár is jelentős. A tartomány Kalehe nevű településének vezetője szerint eddig összesen 411 ember holttestét találták meg, legalább 5525 embert pedig eltűntként tartanak nyilván.

Az esőzések okozta földcsuszamlások a földdel tették egyenlővé az épületeket a Dél-Kivu tartományban található Kalehe közelében fekvő falvakban, ahol a hatóságok holttestek tömegére bukkantak, sok közöttük a nő és a gyerek.

Az áradásokban elpusztult falu Bususuban május 8-án.
photo_camera Az áradásokban elpusztult falu Bususuban május 8-án. Fotó: Guerchom Ndebo/AFP

A mentési munkákat azonnal megkezdték, nagyon sok ház összeomlott, a katasztrófavédelem és a vöröskereszt igyekszik szállást biztosítani azoknak, akik fedél nélkül maradtak. Miközben a helyiek az elhunytak számára tömegsírokat ásnak, a vöröskereszt munkatársai az otthon nélkül maradt és sebesült emberek ellátásához szükséges felszerelések hiányára hívták fel a figyelmet. A kongói kormány illetékesei, köztük több miniszter hétfőn érkezett a helyszínre, hogy részt vegyenek a humanitárius segélynyújtás és a katasztrófavédelem koordinálásában.

A jelenlegi csapadékos időszak, ami leginkább az ország keleti részét érinti, várhatóan május végéig tart. A megáradt folyók a szomszédos országokban is súlyos károkat okoztak: Ruandában 127, míg Ugandában 6 ember halt meg. (MTI)