A töriérettségi előtti este elkezdett terjedni a neten egy feladatlap, ami nagyon hasonlított a középszintű töri érettségiére

oktatás
2023 május 10., 07:46

A hétfői magyar és a keddi matematika érettségi után szerdán történelemből vizsgáznak az érettségizők. Az Eduline azt írja, egy nappal a töri érettségi előtt, kedd este „felkerült valami a netre, ami nagyon úgy tűnt, mintha a mai, középszintű töriérettségi esszésora lenne”.

photo_camera Fotó: Ruprech Judit/MTI/MTVA

Az esszésor egy olyan Facebook-csoportba került ki, aminek nagyjából hetvenezer tagja van, témája az érettségi, és jellemzően diákok szoktak benne kibeszélni mindent, ami az érettségin történt velük. Az Eduline szerint a képernyőmentésen egy olyan feladatlap látható, amin a középszintű történelem érettségi két hosszú, valamint két rövid esszéjének témái látszanak, dátumozása szerint a feladatsort május tizedikére szánták az összeállítói.

Szerda reggel az Oktatási Hivatal cáfolta, hogy igazi lenne a tegnap „kiszivárgott” történelem esszésor: „Tájékoztatjuk, hogy a rendelkezésre álló információk alapján az értesülés nem valós.”

Az nem derült ki, hogy a kedd este elterjedt feladatok között mik szerepeltek, de a 24.hu azt írja, azt már tudni, hogy most szerda reggel a keresztény vallástól egészen a magyarországi elöregedő társadalomig kell eljutniuk a középszinten érettségizőknek töriből. A lap szerint a témák között előkerült

  • a kereszténység,
  • a Szovjetunó,
  • az unió,
  • valamint Hunyadi Mátyás,
  • a Rákóczi-szabadaságharc
  • valami az első ipari forradalom is,
  • és az 56-os forradalom.

A rövid választ igénylő feladatokkal összesen 50 pontot szerezhetnek a diákok, ezenkívül még két esszét kell megírniuk szintén 50 pontért. A két feladatrészre egyébként 180 percük van az érettségizőknek.