Tényfeltáró látogatásra jönnek EP-képviselők Magyarországra

eu
2023 május 10., 16:18

Jövő hétfő és szerda között Budapestre látogat az EP Költségvetési Ellenőrző Bizottságának delegációja. A hattagú küldöttség a bizottság elnöke, Monika Hohlmeier (EPP, Németország) vezetésével az EU-s költségvetés védelmével és a jogállamisági feltételességi mechanizmussal kapcsolatos, folyamatban lévő ügyekről tájékozódik.

A képviselők a helyreállítási és ellenállóképességi mechanizmus (RRF) magyarországi működtetésére kialakított folyamatokat és ellenőrzési mechanizmusokat is meg akarják vizsgálni – közölte a Költségvetési Ellenőrző Bizottság.

„A tényfeltáró látogatások nagyon fontos részét képezik a Költségvetési Ellenőrző Bizottság munkájának. Magyarországi látogatásunk lehetőséget ad arra, hogy közelebbről megvizsgáljunk az uniós támogatási források védelmével kapcsolatos kérdéseket és közvetlenül a forrásokat kezelőknek tegyük fel kérdéseinket” - mondta Monika Hohlmeier a látogatás előtt.

Az Európai Bizottságtól érkezett jelzések manipulált közbeszerzési eljárásokról és az EU-s támogatások odaítéléséhez fűződő korrupcióról szóltak. A delegáció találkozni kíván minden, az EU-s támogatások kezelésében részt vevő intézményi szereplővel, valamint újságírókkal, NGO-kkal és a civil társadalom képviselőivel, akiknek „fontos szerepe van abban, hogy ráirányítsák a figyelmet a helyi folyamatokra” – mondta.

„Szeretném hangsúlyozni: bizottságunk őszintén szeretné, hogy a folyamat, amelynek révén az európai támogatások eljutnak a magyar állampolgárokhoz, igazságos és méltányos legyen. Számítok magyar partnereink együttműködésére abban, hogy válaszolnak a kérdéseinkre és tisztázzák aggályainkat. Az Európai Parlament tagjaiként célunk az, hogy a támogatások eljussanak az állampolgárokhoz és a vállalatokhoz, de ehhez szükség van megfelelő ellenőrző rendszerekre és eljárásokra” – mondta a delegáció vezetője.

photo_camera Illusztráció: Philippe Huguen/AFP

Az EP-képviselők találkoznak Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel, Bóka Jánossal, az Igazságügyi Minisztérium EU-ügyi államtitkárával, Windisch Lászlóval, az Állami Számvevőszék elnökével, Dencső Balázzsal, az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság főigazgatójával, Vágujhelyi Ferenccel, a NAV elnökével és Bíró Ferenccel, az új Integritás Hatóság elnökével.

A delegáció megbeszéléseket folytat az Országgyűlés Gazdasági Bizottságával, az Igazságügyi Bizottsággal és az Európai Ügyek Bizottságával meg a Költségvetési Bizottsággal. A képviselők találkoznak Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterrel és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége képviselőivel is.

A delegáció programjában szerepelnek még találkozók oknyomozó újságírókkal, nem kormányzati szervezetekkel és az üzleti szféra tagjaival. A látogatás végén a delegáció vezetője, Monika Hohlmeier sajtótájékoztatót tart.

A delegáció tagjai: a delegációt vezető Monika Hohlmeier (EPP, Németország), Petri Sarvamaa (EPP, Finnország), Lara Wolters (S&D, Hollandia) és Daniel Freund (Zöldek/Európai Szabad Szövetség, Németország), míg megfigyelő tagokként Cseh Katalin (Renew) és Rónai Sándor (S&D) érkeznek. A képviselőket elkíséri az Európai Számvevőszék egy tagja, Annemie Turtleboom és az Európai Bizottság megfigyelői is.