Zsidó szervezetek tiltakoznak, mert egy aukciósház elárverezné egy náci párttag feleségének több tízmilliárd forint értékű ékszereit

külföld
2023 május 10., 10:41

Zsidó szervezetek tiltakoznak az ellen, hogy több millió dollárért árverezzék el Heidi Horten elhunyt osztrák milliárdos volt ékszereit, ugyanis a nő férje még a náci párt tagjaként, nem kis részben zsidók kárára gazdagodott meg. A szervezetek között szerepel a Simon Wiesenthal Center zsidó jogvédő csoport is, ami követelte, hogy az ékszerek ne kerüljenek eladásra, írja a BBC.

A Christie's aukciósház Horten több mint 700 ékszerét rakja kalapács alá, összértékük meghaladja a 150 millió dollárt (kb. 51 milliárd forint). Közéjük tartozik a a Cartier „Napfelkelte Rubint” gyémántgyűrűje is, ami egymaga több mint 20 millió dollárt ér. A Christie's megvédte az aukciót, és a bevételeket jótékony célokra készül fordítani, köztük holokausztkutatásra.

A Christie's aukciós ház egyik alkalmazottja tartja a "Napfelkelte Rubint".
photo_camera A Christie's aukciós ház egyik alkalmazottja tartja a "Napfelkelte Rubint". Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Heidi Horten német férje, Helmut Horten több zsidó ember vállalkozását vette át, miután azok elmenekültek a náci Németországból az 1930-as években. Az első ilyen volt az Alsberg textilipari vállalat, amit Horten a tulajdonosai 1936-os menekülése után vett át. Élete egyik legnagyobb sikere a náci uralmon való nyerészkedés után a Horten AG üzletlánc lett, ami egy ponton Németország egyik legnagyobb cége lett.

Nemrég a Horten Alapítvány megbízásából készült jelentés megerősítette, hogy a férfi valóban az NSDAP tagja volt, mielőtt kizárták.