Zsidó szervezetek tiltakoznak, mert egy aukciósház elárverezné egy náci párttag feleségének több tízmilliárd forint értékű ékszereit

Zsidó szervezetek tiltakoznak az ellen, hogy több millió dollárért árverezzék el Heidi Horten elhunyt osztrák milliárdos volt ékszereit, ugyanis a nő férje még a náci párt tagjaként, nem kis részben zsidók kárára gazdagodott meg. A szervezetek között szerepel a Simon Wiesenthal Center zsidó jogvédő csoport is, ami követelte, hogy az ékszerek ne kerüljenek eladásra, írja a BBC.

A Christie's aukciósház Horten több mint 700 ékszerét rakja kalapács alá, összértékük meghaladja a 150 millió dollárt (kb. 51 milliárd forint). Közéjük tartozik a a Cartier „Napfelkelte Rubint” gyémántgyűrűje is, ami egymaga több mint 20 millió dollárt ér. A Christie's megvédte az aukciót, és a bevételeket jótékony célokra készül fordítani, köztük holokausztkutatásra.

A Christie's aukciós ház egyik alkalmazottja tartja a "Napfelkelte Rubint".
photo_camera A Christie's aukciós ház egyik alkalmazottja tartja a "Napfelkelte Rubint". Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Heidi Horten német férje, Helmut Horten több zsidó ember vállalkozását vette át, miután azok elmenekültek a náci Németországból az 1930-as években. Az első ilyen volt az Alsberg textilipari vállalat, amit Horten a tulajdonosai 1936-os menekülése után vett át. Élete egyik legnagyobb sikere a náci uralmon való nyerészkedés után a Horten AG üzletlánc lett, ami egy ponton Németország egyik legnagyobb cége lett.

Nemrég a Horten Alapítvány megbízásából készült jelentés megerősítette, hogy a férfi valóban az NSDAP tagja volt, mielőtt kizárták.