Hatalmas a tömeg az amerikai–mexikói határon, éjfélkor feloldják a koronavírusos korlátozásokat

külföld
2023 május 11., 14:55

Hatalmas tömegre számítanak az amerikai határőrök, miután csütörtök éjfélkor feloldják a koronavírus miatt hozott határátlépési korlátozásokat.

Az amerikai–mexikói határon hetek óta egyre többen próbálnak meg illegálisan átjutni. Hétfőn és kedden napi 10 ezer embert regisztráltak a hatóságok. A határ menti amerikai városok emiatt egyre nehezebben tudják biztosítani a bevándorlók elhelyezését és szállítását.

Rendőrautó az amerikai-mexikói határnál
photo_camera Rendőrautó az amerikai–mexikói határnál Fotó: DAVID PEINADO/NurPhoto via AFP

Joe Biden amerikai elnök kormánya eközben új bevándorlási jogszabályt vezet be, mely a koronavírus miatt hozott szabályok törlése után lép hatályba. Az új rendelkezések alapján sokkal szigorúbban léphetnek fel a hatóságok az illegális bevándorlókkal szemben, öt évre is kitilthatják őket az Egyesült Államokból, ha nem felelnek meg a menekültstátuszhoz szükséges feltételeknek.

A republikánusok Bident hibáztatják, amiért hivatalba lépése után eltörölte a Donald Trump elnöksége alatt hozott szigorúbb határvédelmi jogszabályokat. A demokrata kormány szerint viszont a republikánusok felelősek a kialakult helyzetért, mert nem járultak hozzá a határvédelem költségvetésének bővítéséhez.

Biden 2021-es beiktatása óta rekordmennyiségű, 4,6 millió illegális bevándorlót fogtak el az amerikai hatóságok. Egy friss közvélemény-kutatás szerint csupán az amerikaiak 26 százaléka elégedett az elnök bevándorláspolitikájával.

(via The Guardian)