Vallásosnak vallják magukat a magyarok, de templomba nem járnak

vallás
2023 május 11., 13:02

Magyarország a legvallásosabb európai országok egyike, ám templomba nagyon kevesen járnak itthon – derül ki az Ipsos Religion 2023 című felmérésének eredményeiből.

Eszerint a magyarok 62 százaléka vallja magát vallásosnak, a vizsgált európai országok közül csak Olaszországban (70%) és Lengyelországban (76%) magasabb ez az érték, míg a teljes lista élén India végzett 99 százalékkal.

A rendszeresen templomba járó magyarok aránya ehhez képest jóval alacsonyabb, csupán a megkérdezettek 11 százaléka. Az olaszoknál 23%, a lengyeleknél 38%, a legmagasabb értékkel rendelkező indiaiaknál ez 71%.

Balog Zoltán református püspök istentiszteletet tart
photo_camera Balog Zoltán református püspök istentiszteletet tart Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

A felmérésből kiderült, hogy a megkérdezett magyarok 34 százaléka hisz a mennyország, 26 százaléka a pokol, 27 százaléka az ördög létezésében. A természetfeletti lények (angyalok, démonok, szellemek stb.) létezésében ennél többen hisznek itthon: 36 százalék.

A vallásosság tekintetében toleránsak a magyarok, a megkérdezettek 72 százaléka mondta azt, hogy teljesen elfogadja a más vallású embereket a környezetében.

A kutatásban 26 ország állampolgárait kérdezték meg, és összesen 19 731 ember válaszait jegyezték fel január 20. és február 3. között. A részletes eredményeket ezen a linken lehet megnézni.