A TikTokon mutogatják, hogyan kell Hyundait és Kiát lopni

külföld
2023 május 12., 15:01

Baltimore városa közveszély okozása miatt beperli a Hyundait és a Kiát, mivel a marylandi városban drasztikusan megugrottak az autólopások. A felperes szerint a két dél-koreai márka (a Hyundai felvásárolta a Kiát, de egymástól függetlenül működnek) keveset költ arra, hogy autóikat nehéz legyen ellopni, vagyis nem építik be modelljeikbe a legújabb, lopásgátló technológiát.

És miért duplázódott meg az autólopások száma idén az év tavalyi hasonló időszakához képest? A TikTokon kezdtek terjedni azok a videók, amik bemutatják: hogyan lehet könnyedén Hyundait és Kiát lopni - van olyan modell, aminél ehhez elég egy csavarhúzó és egy USB-kábel.

Hasonló pert indított az év elején több más amerikai város, így Cleveland, St. Louis és Seattle is. A városok azon a jogcímen indítják a pereket, hogy az elkerülhető lopások túlságosan megterhelik a rendőrséget és más, városi szerveket. Nem beszélve arról, hogy a legtöbbször tizenéves autótolvajok közveszélyt okozva vezetik az ellopott járműveket. Februárban például egy 54 éves baltimore-i férfi halt meg ártatlanul egy autós üldözés miatt bekövetkezett balesetben.

Amerikai ügyészek kezdeményezik egyes könnyen lopható Hyundai és Kia modellek visszahívását is. A Hyundai válaszul közölte, hogy a problémás autók szoftvereit frissítik, valamint saját költségükön kormányzárat szerelnek az autókba.

(The Baltimore Banner)