Orbán levezette, hogy Hitler is európai egységről álmodozott

POLITIKA
2023 május 12., 09:29

A miniszterelnök pénteken Veszprémben azt mondta az ActiCity megnyitóján: „Veszprém teljesítménye mutatja, ha a brüsszeli bürokraták úrrá tudnak lenni mára jól kifejlett hungarofóbiájukon, akkor mi együtt, Magyarország és Brüsszel nagyszerű dolgokra vagyunk, lehetnénk képesek”. De Orbán Viktor szerint ez a példa a kivétel, nem pedig az általános szabály.

Majd azt fejtegette, hogy „az európai államok együttműködése mindig nehéz és bonyolult dolog volt”, hiszen a Római Birodalmat nem egy másik birodalom, hanem különböző harcias törzsek döntötték meg, ami eldöntötte Európa sorsát. „Eldőlt, hogy Európában saját nyelvvel, saját kultúrával, saját ösztönvilággal rendelkező nemzetek lesznek.” Ez pedig rivalizálással, konfliktusokkal területi és hatalmi vitákkal és versengéssel jár.

Orbán Viktor szerint a nemzetállamok felett mindig ott lebegett az újraegyesítés álma.

Bizánc, Nagy Károly, Ottó, Napóleon, Hitler más-más alapokon, de mindegyik európai egységről álmodozott. És ez ma is így megy: egyszerre van jelen az önálló nemzeti lét és a birodalmi gondolat. A nemzeti kultúra és az európai értékek. Szuverenitás és - ahogy ők mondják Brüsszelben - az Ever Closer Union.”

A miniszterelnök szerint meg kell találni az egyensúlyt a szuverenitás és az európai együttműködés között. „Ha nincs szerencsénk, elbillen a dolog, és lesz belőle nemzeti konfliktusok aknamezője vagy bürokratikus hatalmi gépezet, amely visszaél a hatalmával.” Úgy látja, az egyensúlyhoz hazájukat és Európát egyaránt szerető, „pannonféle” vezetők kellenek, de ez ritka.

Felidézte, hogy az Európai Unió a béke és a jólét miatt hozták létre, de „ma kötésig állunk egy háborúban, és a gazdasági helyzet és a kilátások egyre aggasztóbbak, és rosszkedvűbbek. Ha nem tudja teljesíteni eredeti küldetését, akkor mi végre az Európai Unió. Ezt a kérdést írta fel az égre figyelmeztető ujjával a történelem ura ”. A miniszterelnök szerint ha erre nem találjuk meg a választ, akkor az olyan szokások napjai is meg vannak számlálva, mint az Európa Kulturális Fővárosa.