Személyesen kellett tisztáznia történelemhamisító kijelentéseit az új vezérkari főnöknek

POLITIKA
2023 május 12., 16:22

Pénteken hivatalában fogadta a lengyel nagykövetet Dr. Böröndi Gábor, a magyar hadsereg vezérkari főnöke, és tisztázta keddi kijelentését, közölte a Honvédelmi Minisztérium. Böröndi a köztévé keddi adásában így fogalmazott:

„Gondoljunk bele a második világháborúba, 1939-ben a német-lengyel háború lokális háborúnak indult, és mi lett a vége? Nem fogták meg - ha fogalmazhatok így - időben békefolyamattal azt az eszkalációt, és elvezetett a második világháborúhoz.”

Kijelentése még az általános iskola hetedik osztályos tankönyvnek is ellentmond. A lengyel nagykövet levélben fejezte ki megdöbbenését, Sebastian Kęciek úgy fogalmazott, hogy

„ezek a szavak, amelyek hazámat egy globális konfliktus eszkalációjáért és bűnrészességgel való megvádolásaként értelmezhetőek, számunkra a történelem elfogadhatatlan elferdítését jelentik, és nem szabadna elhangozniuk, különösen nem egy szoros szövetséges ország képviselője részéről.”

Börödni a pénteki találkozón a közlemény szerint

világossá tette, hogy nem állt szándékában megkérdőjelezni azt, hogy Lengyelország a legfőbb áldozata és elszenvedője volt a II. világháborúnak.Kęciek ismét felhívta a figyelmet, hogy "a náci Németország és a Szovjetunió 1939-ben Lengyelország ellen irányuló, provokálatlan agressziójának áldozatául eső lengyel társadalmat érintő kijelentés nem volt helyénvaló." A honvédelmi minisztérium a közleményt azzal zárja, hogy

"a látogatást a kölcsönös tisztelet, a szolidaritás, az egyetértő együttműködés és a közös prioritások erős kötelékének gondolatával zárták a felek."