A megpuccsolt és száműzött Thaksin Shinawatra lányának győzelmét várják a thaiföldi választásokon

külföld
2023 május 14., 15:36
Paetongtarn Shinawatra, a Pheu Thai (A thaiokért) párt miniszterelnök-jelöltje Bangkokban 2023 május 14-én
photo_camera Paetongtarn Shinawatra, a Pheu Thai (A thaiokért) párt miniszterelnök-jelöltje Bangkokban 2023 május 14-én Fotó: MANAN VATSYAYANA/AFP

Thaiföldön választásokat tartanak vasárnap, és a legvalószínűbb forgatókönyvnek az látszik, hogy a korábban megpuccsolt és elüldözött miniszterelnök, Thaksin Shinawatra lánya, a Pheu Thai („A thaiokért”) pártot vezető Paetongtarn Shinawatra lesz a győztes, és ezzel a következő kormányfő.

A választásokat sorsdöntőnek tekintik az országban az elmúlt évtizedek sorozatos katonai puccsai után. Prayuth Chan-ocha jelenlegi miniszterelnök és tábornok, aki 2014-ben maga is katonai puccsal ragadta meg a hatalmat, szintén az indulók között van, de a várakozás az országban az, hogy veszíteni fog.

A 2019-es választásokon egyik párt sem tudott egyértelmű többséget szerezni, aztán
hetekkel később egy katonai párt magához ragadta a hatalmat, és Prayuthot tette meg ismét miniszterelnöknek.

A mostani szavazások már lezárultak: mintegy 50 millió thai vonulhatott az urnákhoz 95 ezer szavazóhelységnél, akik 500 parlamenti mandátumról döntenek.

2 millió előzetesen leadott szavazatot viszont már meg is számlált a választási bizottság, és ez alapján a Pheu Thai 6,45 százalékkal vezet a szintén ellenzéki, szociáldemokrata beállítottságú Phak Kao Klai („Előre”) párt előtt. Ami azt is jelenti, hogy két nem katonai párt látszik a legnépszerűbbnek az országban.

A 36 éves Paetongtarn Shinawatra nagyban támaszkodik édesapja pártfogóinak széles hálózatára, miközben célzott populista üzenetekkel igyekszik meghódítani magának a kevésbé iskolázott, kisebb és elmaradottabb településeken élő, szegényebb rétegeket.

Apja, Thaksin még mindig nagyon népszerű Thaiföldi kevésbé városias területein, népszerűtlen viszont az elit köreiben. 2006-ban katonai puccsal üldözték el, miután ellenfelei korrupcióval vádolták meg. Tagadta a vádakat, de menekülnie kellett: 2008 óta Londonban és Dubajban él száműzetésben. (BBC)