Az ellenzék vezet a thaiföldi parlamenti választáson

külföld
2023 május 15., 05:06

Az első eredmények szerint a Pita Limdzsaroenrat irányította Move Forward vezet a vasárnapi thaiföldi parlamenti választáson. A BBC azt írja, a Move Forward minden előrejelzést felülmúlva 151 helyet szerzett meg az alsóház 500 képviselői helyéből, ezzel 10 mandátummal előzi meg a volt miniszterelnök lánya által vezetett Pheu Thai pártot. Elemzők szerint „politikai földrengés” történt.

photo_camera Fotó: JACK TAYLOR/AFP

Az eredmény szerint a választók egyértelműen elutasítják a jelenlegi kormány két katonai pártját és Prayuth Chan-ocha miniszterelnököt, aki 2014-ben puccsot hajtott végre, és megbuktatta a megválasztott kormányt. A kormánykoalíció a mandátumok mindössze 15 százalékát szerezte meg.

A Move Forward 13,5 millió szavazatot, a Pheu Thai 10,3 millió szavazatot, a katonai hatalom támogatását élvező Egyesült Thai Nemzet párt pedig mindössze 4,5 millió szavazatot kapott. „Mostanra világossá vált, hogy a Move Forward Párt szerezte meg az ország lakosságának elsöprő támogatását” – írta a pártvezér Twitteren, hozzátéve, hogy „Thaiföldön elérkezett a változás ideje”.

A Move Forward kizárta, hogy koalícióra lépjen a 2014-es katonai puccshoz köthető pártokkal. A BBC azt írja, egy újabb katonai puccs valószínűtlen, lehetséges viszont egy újabb bírósági döntés, ami technikai okokból kizárja a Move Forwardot, ahogy az megtörtént 2020-ban elődjével, a Future Forwarddal történt.