„Ez most békét teremtett a nemzeti oldalon”

belföld
2023 május 15., 06:49
  • Budaházy György április végén szabadult a váci börtönből, miután Novák Katalin aláírta, Varga Judit pedig ellenjegyezte a kegyelmi kérvényét. A 2007–08 közötti, az akkori kormánypártok irodái és politikusai elleni támadások miatt elítélt Budaházy hátralévő bő kétévnyi börtönbüntetését felfüggesztették.
  • A köztársasági elnök a pápalátogatásra, illetve az ügy igazságtalan elhúzódására hivatkozott. A kegyelem híre általános felzúdulást váltott ki a baloldalon, és sokan azóta is azt találgatják, milyen egyéb megfontolások lehettek a döntés hátterében.
  • Budaházy Györggyel elsősorban erről, valamint a céljairól, a Mi Hazánkról és a szabadulásával előállt helyzetről beszélgettünk.
  • Megkérdeztük, tervez-e politikai tőkét kovácsolni abból, hogy a börtönből mitikus, szinte népmesei hősként jött ki, és a jobb szélen komoly nimbusza lett.
  • Kiderült, hogy vannak nézetkülönbségei a Mi Hazánkkal. Nem támogatja a halálbüntetést, és szerinte az elvhű dolog az lenne, ha a párt nem indulna az EP-választáson.
  • De ami a legfontosabb: kevésbé lenne kritikus a Fidesszel szemben.

Mik most a tervei?

Most veszem fel az elmúlt napokban az életem fonalait. Sokszor kell interjúra is mennem, és hát az sem megy gyorsan, hogy a dolgokat összeszedjem. Családi dolgok, ház körüliek, munka és hasonlók. A közéletből nem akarok kikopni, nem akarok kiszállni, visszavonulni. De hogy mit fogok csinálni ezután, arról nem tudok biztosat mondani. Most örülök.

El van tiltva a közügyektől, és amikor kijött, említette, hogy gondolkodik rajta, ezzel mit lehet kezdeni. Vannak az interjúknál konkrétabb közéleti vagy politikai ambíciói?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.