Máshogy keletkezhetett az élet a Földön, mint eddig gondoltuk

ÉLET
2023 május 15., 05:25

Egy nemzetközi kutatócsapat érdekes eredményre jutott azzal kapcsolatban, hogy nagyjából 3,5 milliárd évvel ezelőtt hogyan jöhettek létre az első, mikroszkopikus életformák a Földön – írja a hvg.hu a Life című tudományos folyóiratban megjelent új tanulmány alapján.

A tudósok már régóta próbálják megtalálni a választ arra, hogy mi indíthatta be az életet a Földön, de az 1800-as évek közepétől kezdve egészen a 20. század végéig elsősorban a villámlás volt a fókuszban. A friss tanulmány inkább a Napból érkező részecskék szerepére helyezi át a fókuszt.

Azt régóta tudni lehet, hogy a Földön az élet megjelenése előtt a meteorzáporok mellett vulkánkitörések és más hasonló események voltak a jellemzők, majd nagyjából 3,5 milliárd évvel ezelőtt megjelent az élet legkorábbi formája.

A tanulmány szerzői szerint az élet első építőkövei egy aktív fiatal Nap kitöréseinek segítségével alakulhattak ki, és arra jutottak, hogy a Napból érkező nagy energiájú részecskék hozzájárultak a szerves molekulák – aminosavak és karbonsavak, a fehérjék és a szerves élet alapvető építőkövei – létrehozásához a Föld légkörében.

A NASA Goddard Űrrepülési Központjának tudósa, Vladimir Airapetian egy korábbi, 2016-ban megjelent tanulmányban arról írt, hogy a hadaikum nevű földtörténeti korban a Nap nagyjából 30 százalékkal halványabb volt, mint most, viszont a szuperkitörések intenzitása jóval nagyobb volt a mostaninál. Ilyen szuperkitörések most csak 100 évente fordulnak elő, de akkoriban 3-10 naponta megtörténhettek. Az így elszabadult részecskék a légkörrel ütközve beindíthatták a kémiai folyamatot.

Az elmélet bizonyítására létrehoztak egy olyan közeget, ami a Föld akkori légkörére emlékeztet, majd két kísérletet végeztek el: egyik alkalommal protonokkal lőtték a légkört, a másik alkalommal pedig szikrakisüléseket generáltak. Kiderült, hogy előbbi esetében, a légkör 0,5 százalékos metántartalma esetén nagyobb volt az aminosav-termelés mértéke, mint a 15 százalékos metántartalmú légkör esetében a szikrakisülésnél tapasztalt mérték.

Ebből arra jutottak a kutatók, hogy a fiatal Nap komoly szerepet játszott az élet kialakulásában a Földön.