Nem vettük észre, de időközben elkezdődött a nyár: gyérítik a szúnyogokat

belföld
2023 május 15., 11:08

A héten hét megyében, közel tízezer hektáron gyérítik a szúnyogokat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint, vagyis ezek szerint hivatalosan is elkezdődött a nyár.

A közlemény szerint a vizes élőhelyek közelében lárvagyérítés lesz, huszonnyolc településen pedig kifejlett szúnyogokat fognak irtani. A következő napokban a Duna felső és középső szakaszán kezdik a szúnyogirtást, Komárom, Budapest és a Csepel-sziget térségében földi úton gyérítik a szúnyogokat, a Szigetközben pedig légi és földi eljárást is alkalmaznak.

Több helyen szükség van már a kifejlett szúnyogok elleni védekezésre is, de ezt csak szélcsendes időben, esők után lehet elvégezni. A következő időszakban a Tisza-tó környéki településeken terveznek ilyen kezeléseket, az irtások időpontjáról az érintett önkormányzatok a lakosságot is tájékoztatják.

A közlemény szerint ha nem akarunk szúnyogokat nevelgetni a közvetlen közelünkben, „érdemes a ház körül kialakuló kisebb vizeket felszámolni, a csatornákat, árkokat megtisztítani, a vízgyűjtő edényeket hálóval lefedni, a virágcserepekben, kerti játékokban megálló vizet kiönteni”. Ezzel a közlemény szerint az inváziós fajok további térhódítását is nehezítjük. (MTI)